Un satelit de mărimea unei mașini va cădea pe Pământ

Potrivit ESA, acest lucru se va întâmpla în câteva săptămâni

Un satelit de mărimea unei mașini de mici dimensiuni va cădea pe Pământ în câteva săptămâni, potrivit Agenției Spațiale Europene (ESA). Potrivit ESA, satelitul Aeolus, de 1,3 tone, a rămas fără combustibil și „cade” zilnic cu aproximativ un kilometru, potrivit digi24.ro.

 Deși o mare parte din satelit va arde în atmosferă, unele resturi ar putea ajunge la suprafața planetei

Acest lucru va fi cel mai probabil la sfârșitul lunii iulie sau la începutul lunii august. În prima manevră de acest gen, Agenția Spațială, din care face parte și Marea Britanie, va consuma tot combustibilul rămas pentru a dirija satelitul în siguranță, către o parte îndepărtată a planetei. Aeolus orbitează de cinci ani în jurul planetei la o altitudine de 320 km, măsurând vântul din atmosferă pentru a îmbunătăți prognozele meteorologice.

Combustibilul său este aproape consumat, iar gravitația și rămășițele atmosferei terestre, dar și activitatea solară, trag nava spațială în jos.

 Odată ce satelitul va ajunge la o altitudine de 280 km, experții îl vor supune unei serii de manevre pe parcursul a mai multor zile pentru a-l coborî pe o orbită de 150 km. O ultimă modificare a traiectoriei îl va plasa apoi pe cursul de scufundare în ocean, departe de uscat. ESA precizează într-o postare că este imposibil să ofere un moment exact pentru prăbușirea satelitului.

Incendiu forestier într-o localitate din Delta Dunării