Studiu: O pastilă care reduce pofta de nicotină are de două ori mai multe șanse de succes în cazul persoanelor care vor să se lase de fumat

Cercetătorii au constatat că pastilele de cytisine au fost de peste două ori mai eficiente pentru a ajuta oamenii să renunțe la fumat

Tigari
Tigari sursa foto pixabay

Fumătorii care vor să se lase de fumat au de două ori mai multe șanse de reușită dacă iau o pastilă care atenuează pofta de nicotină, potrivit medicilor, care au declarat că medicamentul ar putea juca un rol important în a-i ajuta pe oameni să renunțe la acest viciu, potrivit g4media.ro.

Renunțarea la fumat rămâne unul dintre cele mai frecvente obiective de anul nou. Se clasează în mod constant ca fiind unul dintre cele mai greu de respectat, în mare parte din cauza naturii extrem de dependente a nicotinei.

În timp ce mulți fumători apelează acum la produse care furnizează nicotină în mod mai sigur decât tutunul, cum ar fi țigările electronice, pe bază de vapori, plasturii și gumele, medicii au analizat dovezile privind capacitatea unui medicament numit cytisine (citizină). Acesta este un ingredient natural din semințele de laburnum, de a-i ajuta pe fumători să se debaraseze de dependența lor. Medicamentul a fost folosit în Europa Centrală și de Est timp de zeci de ani, nefiind disponibil în majoritatea țărilor, inclusiv în SUA. Medicamentul a obținut abia recent aprobarea de reglementare în Marea Britanie, unde pastilele vor fi disponibile la sfârșitul acestei luni. 

Cercetătorii argentinieni au analizat 12 studii randomizate controlate care au comparat ratele de succes ale fumătorilor care au încercat să renunțe la fumat în timp ce luau cytisine, un placebo, un alt medicament pentru renunțarea la fumat numit vareniclină (Champix) sau terapii de înlocuire a nicotinei, cum ar fi plasturii și guma de mestecat.

Cercetătorii au constatat că pastilele de cytisine au fost de peste două ori mai eficiente decât placebo pentru a ajuta oamenii să renunțe la fumat. Un număr de studii din cadrul analizei au sugerat că medicamentul este similar cu vareniclina și poate mai eficient decât terapia de înlocuire a nicotinei. Detaliile sunt publicate în revista Addiction.

„Studiul nostru se adaugă la dovezile conform cărora citizina este un ajutor eficient și ieftin pentru a renunța la fumat”, a declarat Omar de Santi, toxicolog la spitalul național Posadas din Argentina, care a condus analiza. „La nivel mondial, fumatul este considerat principala cauză de deces care poate fi prevenită. Cytisine are potențialul de a fi unul dintre marile răspunsuri la această problemă”.Superstiții de Anul Nou în România