Europa se va confrunta săptămâna viitoare cu temperaturi extreme

Temperaturile vor atinge un vârf între 19 și 23 iulie nu numai în Italia, ci și în Grecia, Turcia și Balcani.

Europa va continua să se topească și săptămâna viitoare. Italia, Spania și Grecia se confruntă deja de câteva zile cu temperaturi extrem de ridicate. Ministerul italian al Sănătății a emis stare de alertă pentru 16 orașe, printre care Roma, Bologna și Florența, pentru acest weekend. Se așteaptă ca valul de căldură să continue până săptămâna viitoare, cu 48C (118,4F) posibil în Sardinia, potrivit presei italiene. O astfel de temperatură ar fi, totuși, departe de recordul european de 48,8C (119,8F) – care a fost înregistrat în Sicilia în august 2021, potrivit g4media.ro.

Serviciul meteorologic italian a declarat că Sardinia se va afla în „epicentrul” valului de căldură de săptămâna viitoare, numit de meteorologi  Charon, după numele feribotului care livra sufletele în lumea subterană în mitologia greacă

„Temperaturile vor atinge un vârf între 19 și 23 iulie – nu numai în Italia, ci și în Grecia, Turcia și Balcani. Mai multe recorduri locale de căldură în aceste zone ar putea fi depășite în acele zile”, a declarat meteorologul italian și expert în climă Giulio Betti. Guvernul italian a recomandat tuturor celor care se află în zonele vizate de codul roșu de caniculă să evite expunerea directă a soarelui între orele 11:00 și 18:00 și să aibă grijă în special de persoanele în vârstă sau vulnerabile.

În Roma, ghidul turistic Felicity Hinton, în vârstă de 59 de ani, a declarat că temperaturile ridicate, combinate cu aglomerația, au făcut ca navigarea prin oraș să fie „un coșmar”.

Între timp, Grecia a atins temperaturi de 40C sau chiar mai mari, în ultimele zile. Acropola din Atena – cea mai populară atracție turistică a țării – a fost închisă în cele mai fierbinți ore de vineri și sâmbătă pentru a o proteja. În Insulele Canare din Spania, un incendiu de pădure izbucnit sâmbătă dimineața în La Palma, fapt ce a condus la evacuarea a cel puțin 2.000 de persoane, fiind distruse până în prezent 4.500 de hectare de teren. Valul de căldură din Europa se va extinde în Balcani la sfârșitul săptămânii viitoare, deși mai multe țări, precum Serbia și Ungaria, se confruntă deja cu temperaturi zilnice care se ridică la 35C (95F).

Incendiu forestier într-o localitate din Delta Dunării