Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Un nou studiu demonstrează că foarte multe persoane au suferit de boala Lyme, o afecțiune transmisă de căpușe. De asemenea, cele mai multe îmbolnăviri au loc în Europa Centrală.

Europa Centrală are cea mai mare rată de infectare, de 20%, potrivit Science Alert.

Persoanele cele mai predispuse la infectare sunt bărbații de peste 59 de ani, care trăiesc în zone rurale

Cu alte cuvinte, agricultorii și alți muncitori care interacționează cu animale gazdă pentru căpușe (de exemplu câini și oi) sunt mai expuși în fața riscului de a fi înțepați de o căpușă infectată.

Cercetătorii au identificat 137 de studii eligibile și au grupat datele furnizate de 89 dintre acestea. Astfel, în cazul a 14.5% dintre cei 160.000 de participanți, anticorpii produși de organismul oamenilor împotriva bacteriei Borrelia burgdorferi (Bb) au fost găsiți în sânge.

Deși boala Lyme este rar mortală, simtomele pe care le prezintă sunt destul de grave, incluzând: erupție cutanată, dureri musculare, dureri articulare, dureri de cap, amețeli și vărsături. Totuși, în răspândirea acestei boli, un rol esențial îl joacă și schimbările climatice

Regiunile cu cele mai mari rate de anticorpi, după Europa Centrală, sunt următoarele: Asia de Est (15,9%), Europa Occidentală (13,5%) şi Europa de Est (10,4%). Rata cea mai mică este în zona Mării Caraibilor, cu doar 2% rata de anticorpi.

Autorii cercetării au precizat că această creștere se datorează verilor mai lungi și mai secetoase. Prin urmare, schimbările climatice stau la baza răspândirii acestei afecțiuni.

În plus, un alt factor este și faptul că tot mai mulți oameni aleg un animal de companie.