Marilen Pirtea

Liberalul Marilen Pirtea cere Parlamentului adoptarea de urgență a unei legi a autoapărării și modificarea legislației în caz de ultraj și violențe asupra cetățenilor. „Este inadmisibil și iresponsabil să asistăm fără reacție la ascensiunea infracționalității mai ales acum, în această perioadă de după starea de urgență”, a punctat Pirtea.

Vicepreședintele Camerei Deputaților consideră că actuala legislație este prea blândă și că sunt necesare aplicarea unor măsuri mult mai ferme pentru protecția persoanelor și bunurilor, în așa fel încât cetățenii să simtă că statul îi ocrotește. Parlamentarul de Timiș sugerează ca model de eficacitate și bună practică legea autoapărării pe timp de noapte, pentru atacuri desfășurate la domiciliu, adoptată în Italia la începutul pandemiei. În cazul Italiei, țară puternic afectată de pandemia COVID-19, înăsprirea pedepselor și a amenzilor pentru furturi și violențe a determinat o scădere, cu 20%, a numărului acestor infracțiuni, potrivit lui Pirtea.

„Este inacceptabil ca – așa cum s-a întâmplat recent în județul Olt – doar intervenția forțelor SAS din Jandarmerie să readucă ordinea publică și să asigure protecția polițiștilor aflați în misiune. Din nou, atrag atenția că riscul de apariție a violențelor și distrugerilor de domiciliu, mai ales pe timpul nopții, este tot mai mare. Legea autoapărării pe timp de noapte, pentru atacuri desfășurate la domiciliu, adoptată în Italia la începutul pandemiei, constituie un model de eficacitate în planul măsurilor imediate”, spune vicepreședintele Camerei Deputaților.

HashtagNews.ro