Voiculescu: „Nu putem să vorbim despre autor moral”

Voiculescu a fost acuzat în plen, în timpul dezbaterii moțiunii simple împotriva sa, că ar fi autorul moral al decesului pacientului cu arsuri grave transferat în Belgia

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, împotriva căruia PSD a depus o moțiune simplă, a declarat că nu există un vinovat în cazul românului cu arsuri care a decedat, la un spital din Belgia, pentru că transferul s-a făcut în momentul în care a existat un centru care să îl primească.

Dacă ar fi fost o singură persoană care să se fi opus acestui transfer aș fi înțeles să vorbim despre un autor moral. Există un ordin de ministru, al ministrului Sănătății, ministrului Afacerilor Interne, respectiv un acord care spune că DSU este responsabil atât pentru găsirea centrului din străinătate în care pot fi tratați arșii, cât și pentru efectuarea transferului.

Vlad Voiculescu,

„Acestea sunt două atribuții care sunt la DSU, dar nu putem să vorbim despre autor moral atât timp cât colegii de la DSU au făcut tot ce a depins de dânșii, și anume: pe 20 a fost accidentul, pe 21 seara deja au primit înștiințarea cei de la DSU. Tot atunci au început să caute centre în Europa unde să poată fi transferat pacientul.

De îndată ce au găsit un centru, pacientul a fost transferat de îndată ce a fost posibil din punct de vedere tehnic. A existat o defecțiune a avionului, este un lucru pe care l-am aflat de la dr. Arafat. De îndată ce s-a găsit o soluție alternativă, prin MApN, pacientul a fost transferat”, ”, a spus Voiculescu, într-o conferință de presă de la Parlament.

Corpul de Control, trimis la cele trei spitale

Ministrul a precizat că  trims Corpul de Control la cele trei spitale, în care pacientul a fost internat în România, după ce medicul din Belgia a spus că bolnavul nu fusese bine îngrijit în țară.

„Nu putem compara cu lucruri din trecut și să căutăm un autor moral atâta timp cât nu a existat nici măcar o singură secundă să fie existat un loc în străinătate și cineva să fi refuzat transferul. M-am ocupat personal de asta, am sunat la DSU și de îndată ce transferul a fost posibil s-a și efectuat”, a precizat Voiculescu.

Pacientul decedat la spitalul din Belgia a fost transportat inițial la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, apoi, în 21 ianuarie 2021, a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” din Iași. În 28 ianuarie urma să fie tranferat în Belgia, dar din motive tehnice, avionul a fost întors din drum, motiv pentru care pacientul a fost internat la Spitalul Floreasca din Capitală. Acesta a ajuns în Belgia în 29 ianuarie, cu un zbor umanitar a MApN.

Citește și: Simonis: „Aveți un buget atât de mic pentru că trebuia să fiți demis”