Voiculescu, în plen: „Ați început să scrieți această moțiune înainte să fiu numit ministru”

De menționat, însă că o moțiune simplă împotriva unui ministru nu are niciun efect juridic, trecerea acesteia de Parlament nefiind literă de lege în demiterea acestuia

PSD a depus, miercurea trecută, în plenul Camerei, moţiunea simplă numită „Incompetenţa şi lipsa de asumare ucid! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea şi viaţa românilor”, semnată de 109 deputaţi social-democraţi. Deputații PAUR au anunțat că se alătură moțiunii.

Alfred Simonis, liderul grupului PSD i-a cerut președintelui de ședință să îi poftească afară din sală pe europarlamentarii USR PLUS Dacian Cioloș și Dragoș Pîslaru. Ulterior, după consultări, s-a decis acordarea dreptului acestora de a asista, însă doar de la balcon, pentru a nu putea interveni activ.

Replica ministrului Sănătății: „ați început să scrieți această moțiune înainte să fiu numit ministru”

Primind dreptul la replică, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a mai spus:

 „Mă bucur să fiu astăzi în Parlament și să explic ce am găsit în sistem și să spun ce facem pentru sistemul de Sănătate.

Autorii direcți ai dezastrului este PSD și mafia PSD-istă. Moțiunea s-ar putea numi „Vlad Voiculescu un pericol pentru mafia din Sănătate.”

Ea fost scrisă de un domn care a fost secretar de stat 4 ani în echipa domnului Bănicioiu care spunea că avem de toate. 

Mi se cere să îmi asum răspunderea pentru un spital care a fost condus de domnul Cercel, într-un oraș condus de colegii dumneavoastră. Aceștia sunt oamenii care au avut tupeul să vorbească despre asumare. Vorbesc despre asumare oamenii partidului care au avut 12 miniștri ai Sănătății, trei dintre ei anchetați de DNA.

Și-au creat rețele mafioate. M-aș fi așteptat în această lună de zile să primesc de la parlamentarii PSD propuneri de proiecte serioase. Am verificat și nu am primit nici măcar o singură idee.

Ați început probabil să scrieți această moțiune înainte să fiu numit ministru. Ați așteptat să apară o tragedie să puneți în cârca mea dezastrul. Am găsit sistemul de sănătate mult mai rău decât l-am lăsat în 2016. V-ați bătut joc de tot ce am făcut și era un început de reformă reală. Dar asta înseamna decuplarea de la banii din Sănătate.

Trebuia încă din 2017 să avem studiile gata pentru spitalele regionale, iar până astăzi să aibă aceste spitale măcar câteva etaje.

În aceste 50 de zile, ce am făcut eu? Am alocat 50 de milioane din fonduri europene pentru investiții în spitalele COVID. Am evaluat și vom evalua stadiul de implementare.

Îmi spuneți că nu am făcut nimic pentru deschiderea școlilor. Poate nu știți, dar școala s-a deschis. Până în prezent au fost distribuite un milion de teste din care 445 de mii au ajuns în școli.

Îmi reproșați că nu am făcut nimic în gestionarea pandemiei. Am lua măsuri concrete. Campania de vaccinare ne plasează în topul european al vaccinării.

M-am asigurat că personalul medico-sanitar sunt plătiți în mod corect și transparent. Vom demara testarea cu teste antigent în cabinetele medicilor de familie.

Am primit un mandat de reformă și puteți să strigați demisia 24 de ore din 24, 7 zile din 7, timp de 4 ani și nu mă voi opri.

Stimați parlamentari, aveți o decizie simplă de luat: să votați cu mafia din Sănătate sau să votați cu mine împotriva acestei mafii.”, a spus ministrul Vlad Voiculescu, conform Digi24.

Nu este suficient să arătați permanent ce au greșit „ceilalți”. Asta o făceați când erați în Opoziție! Acum, când sunteți ministru, când dețineți pârghiile Puterii, trebuie să arătați CUM și CE ați făcut, CUM și CE ați corectat. Mai ales într-o situație de criză majoră de sănătate publică! Această moțiune simplă nu pune nici Sănătatea, nici Sistemul Sanitar în banca acuzaților. Această moțiune critică lipsa evidentă de performanță a ministrului responsabil cu sănătatea, cu viața românilor. Această moțiune este depusă împotriva ministrului care NU a reușit să ia deciziile necesare, NU a reușit să coaguleze experiența profesioniștilor – așa cum chiar el susținea că ar trebui făcut – pentru a prelua controlul asupra pandemiei și pentru a garanta siguranța pacienților.”, este parte din textul moțiunii, citit de social democratul Alexandru Rafila, citat de Digi24.

Ce declara Dan Barna înaintea expunerii moțiunii împotriva lui Vlad Voiculescu

„Am discutat foarte succint şi în coaliţie acest subiect. Nu am niciun fel de îndoială, coaliţia este solidă, toată lumea este în spatele lui Vlad Voiculescu, cum suntem şi în spatele premierului şi în spatele fiecărui ministru, tocmai pentru că acest Guvern este condamnat să performeze. Nu am niciun fel de emoţie. Vlad va avea o prestaţie foarte bună, moţiunea este un exerciţiu democratic parlamentar al PSD, le doresc o după-amiază plăcută”, a spus Dan Barna, la Palatul Parlamentului, conform Agerpres.

De menționat, însă că o moțiune simplă împotriva unui ministru nu are niciun efect juridic, trecerea acesteia de Parlament nefiind literă de lege în demiterea acestuia.

Citește și: Vlad Voiculescu: „Sistemul sanitar are păcate vechi, de 30 de ani”