Asistent medical amendat pentru timpul mare de aşteptare al bolnavilor la Urgență

Asistentul medical din Pitești care se ocupa de triajul pacienţilor ajunşi la Urgenţă, a fost amendat cu 500 de lei

Spital
Spital sursa foto pixabay

Un asistent medical din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, care se ocupa de triajul pacienţilor ajunşi la Urgenţă, a fost amendat cu 500 de lei, după ce o comisie de control formată din reprezentanţi ai mai multor instituţii a constatat că nu este respectat normativul privind timpul de aşteptare al bolnavilor, potrivit stiripesurse.ro.

Medicii se apără afirmând că acest lucru se întâmplă din cauză că numărul doctorilor este considerabil mai mic decât ar trebui, raportat la numărul de pacienţi care se prezintă în urgenţă.

„Noi ne-am gândit foarte mult dacă a venit momentul, după mult timp, totuşi să răspundem şi să înţeleagă populaţia că acolo lucrează doi medici pe tură. Normativul să lucreze doi medici este la 20.000 de pacienţi pe an, or noi avem 60.000 de prezentări, ar trebui să fim cinci-şase medici pe tură, ceea ce este infernal ca doi medici să vadă un număr suplimentar de urgenţe raportat la numărul de prezentări. Noi suntem foarte puţini, asistenţi puţini, brancardieri puţini şi cred că acest lucru este în toată ţara”, a afirmat Alina Martău, medic care lucrează în Urgenţă la Spitalul Judeţean din Piteşti. Prefectul judeţului Argeş, Radu Perianu, a explicat că există sesizări privind timpul mare de aşteptare în Urgenţă la acest spital, iar medicii nu respectă protocolul care este valabil la nivel naţional şi care stabileşte timpii maximi de aşteptare în urgenţă. ”Inspectorii de specialitate au constatat încălcarea unei norme care în alte locuri este respectată”, a explicat prefectul. ”Cred că totdeauna trebuie ascultate ambele părţi ca să poţi să tragi o concluzie bună. Cred că ar fi trebuit (ca prefectul de Argeş – n.r.) să discute şi cu medicii, să intre în Urgenţă, să vadă ce se întâmplă acolo, cum e când vin cinci ambulanţe în cinci minute cu urgenţe majore”, adaugă doctoriţa. O doctoriță din Zalău a recunoscut că a luat mită în fața procurorilor