Soluția crizei petrolului și gazelor naturale ar putea veni din Venezuela

Țara este pregătită să aprovizioneze piața mondială

Sursa foto: Pixabay

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a declarat miercuri că țara sa este „pregătită” să aprovizioneze piața mondială de petrol și gaze, scrie The Economic Times.

Anunțul a fost făcut în cadrul unui eveniment organizat cu prilejul vizitei secretarului general al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) la Caracas.

Venezuela este pregătită și vrea acest lucru

În timpul vizitei sale la Caracas, Haitham al-Ghais a avertizat că organizația se confruntă cu o provocare „mai serioasă, mai critică” decât oricare alta de la înființarea sa, în urmă cu 62 de ani, până în prezent.

„Venezuela este pregătită și dispusă a-și îndeplini rolul de a suplini, într-o manieră stabilă și sigură, piața petrolului și gazelor de care economia mondială are nevoie”, a spus președintele, potrivit sursei citate.

Nicolas Maduro a subliniat că industria petrolieră a țării sale și-a revenit. Asta în ciuda producției ce a atins minime istorice, după ani de dezinteres în investiții și lipsă de întreținere.

Producția actuală a Venezuelei este de aproximativ 700.000 de barili pe zi, comparativ cu 2,3 milioane în 2002.

Venezuela, afectată de sancțiunile SUA

Statele Unite au impus în 2019 o serie de sancţiuni Caracasului.

Printre acestea se numără și un embargo asupra petrolului venezuelean, după realegerea lui Nicolas Maduro în 2018 pentru al doilea mandat într-un scrutin boicotat de opoziţie. Această decizie a afectat grav Venezuela, țițeiul reprezintând 96% din veniturile țării.

Totuși, administrația președintelui american Joe Biden a anunțat în luna mai că va atenua o parte din aceste sancțiuni, pe măsură ce prețurile energiei au crescut din cauza războiului din Ucraina.

Unul dintre aliații Rusiei

Nicolas Maduro a condamnat criza energetică generată de sancţiunile împotriva Rusiei. El le-a descris drept “iraţionale, nejustificate (şi) ilogice”.

A fost printre puținele personalități internaționale care l-au asigurat pe președintele rus Vladimir Putin de „sprijinul său puternic” în urma invaziei.