Pe data de 21 iunie va avea loc o eclipsă parţială de Soare care va fi vizibilă și în România. Durata eclipsei va fi de 1 oră, iar magnitudinea acesteia va fi aproximativ de 0.984 (3,64%). Începutul eclipsei: 08:13. Faza maximă: 08:43. Sfârşitul eclipsei: 09:14.

Și asta nu e tot. La Observatorul Astronomic al Muzeului ”Vasile Pârvan” din Bârlad va fi inaugurat, pe 21 iunie 2020, cel mai mare telescop destinat publicului pentru observaţii solare din România. Publicul vizitator va avea ocazia să privească în premieră națională eclipsa parţială de Soare, cu ajutorul telescopului Lunt, recent achiziţionat. Telescopul Lunt are apertura de 152 mm şi distanţa focală de 900 mm.

Achiziţia acestui instrument a fost posibilă prin generozitatea sponsorilor: S.C. Vinicola Averești 2000 S.A., reprezentată prin domnul administrator Constantin Duluţe şi S.C. Top Gel Prod S.R.L. Craiova, reprezentată prin domnul preşedinte Petre Popa. În cadrul acestui demers a fost implicată şi Primăria Municipiului Bârlad, reprezentată prin domnul primar Dumitru Boroş.

Cunoscătorii ar putea spune mai multe. Optimiștii își fac planuri pentru data de 21 iunie. Și mai sunt și teoriile conspiraționiste: vine apocalipsa.

De fapt, în fiecare an s-au găsit câțiva care au anunțat o apocalipsă care, desigur, nu a avut loc. Anul 2020 e ceva mai cu moț. Că ești român sau nu, alegi să vorbești de apocalipsă în 2020. E abia mijlocul lui iunie și da, a cam fost un an plin. Multe evenimente negative, de la incendiile din Australia, la coronavirus şi apoi la protestele violente din Statele Unite.

Toate astea au dus la concluzia că data de 21 iunie 2020 ar avea legătură cu calcule din calendarul Maya.

Personal, mi-aș petrece sfârșitul lumii în Bârlad, la Observatorul Astronomic al Muzeului ”Vasile Pârvan”. M-aș uita la stele și aș aștepta începutul sfârșitului. Și am și un motiv bun: telescopul solar Lunt este conceput în aşa fel încât să observăm în condiţii de siguranţă cele mai fine detalii din atmosfera solară: protuberanţe, filamente şi erupţii solare.

De asemenea, instrumentul va fi folosit pentru fotografierea suprafeţei soarelui cu scopul popularizării ştiinţei şi astronomiei în rândul publicului vizitator.

Detaliile aparțin comunicatului de presă, dar sunt amănunte care invită la un altfel de mod de a petrece timpul liber. Ferit de idei apocaliptice, frici nefondate și teorii ale conspirației.

Citește și: Animal Society derulează o campanie de educare și de sterilizări gratuite în Galați

#News