Sebastian Vlădescu/Sursa foto. libertarea.ro

Instanța Supremă, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), a dispus începerea procesului în care fostul ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, a fost trimis în judecată pentru luare de mită și trafic de influență. În dosarul instrumentat de DNA, Vlădescu se arată că fostul ministru al finanțelor ar fi primit peste 3 milioane de euro pentru a interveni în favoarea unei companii străine care avea contract cu statul român, pentru reabilitarea unor tronsoane a căii ferate București-Constanța.

În același dosar mai sunt trimiși în judecată fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor Constantin Dascălu, fostul angajat în cadrul Ministerului Finanțelor Mircea Ionuț Costea, dar și Cristian Boureanu. Decizia magistraților ÎCCJ nu este definitivă și poate fi atacată în termen de trei zile, conform Agerpres.

„În temeiul art. 346 alin. 2 Cod procedură penală, respinge cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Mircea Ionuţ Costea, Sebastian Teodor Gheorghe Vlădescu, Mihaela Mititelu şi Cristian Alexandru Boureanu. Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 89/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpaţii Mircea Ionuţ Costea, Sebastian Teodor Gheorghe Vlădescu, Mihaela Mititelu, Cristian Alexandru Boureanu şi Constantin Dascălu”, se arată în minuta deciziei ÎCCJ.

Fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA la data de 15 noiembrie 2019, pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Potrivit DNA, dosarul vizează infracţiuni de corupţie săvârşite în perioada 2005-2017, respectiv plăţi în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro de către o companie străină, cu titlu de comisioane, unor oficiali români în legătură cu încheierea şi executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate menționate.

În acelaşi dosar, fostul deputat Cristian Boureanu, este acuzat de trafic de influenţă, Mircea Ionuţ Costea, fost angajat la Ministerul Finanţelor şi fost director al Eximbank, este acuzat de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită, iar Constantin Dascălu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, este acuzat de luare de mită. Într-un dosar separat, în luna martie, a fost trimis în judecată omul de afaceri Josef Hornegger, care a recunoscut că a dat mită mai multor oficiali români, printre care şi Sebastian Vlădescu.

În mai 2018, DNA a stabilit o cauţiune de 1 milion de euro pentru Vlădescu, iar acesta a pus la dispoziţia procurorilor 1.000.000 de lei şi 100.000 de euro, 3 kg de aur în lingouri, în valoare de 109.740 euro, garanţii imobiliare asupra unor bunuri imobile evaluate la 488.640 euro și garanţii reale mobiliare asupra unor sume de bani aflate în mai multe conturi bancare.

HashtagNews.ro