Sursa foto: zf.ro

China a trimis mai multe bombardiere, avioane de luptă și fregate în Marea Chinei de Est și în zona din jurul Taiwanului, în ziua în care membrii Congresului Statelor Unite au făcut o vizită în insulă, informează Reuters.

Guvernul chinez a anunțat că exercițiile ce au loc reprezintă o reacție la „semnalele greșite” pe care Statele Unite le transmite în ultimele săptămâni.

„Operaţiunea este un răspuns la semnalele greşite recente transmise de SUA în privinţa chestiunii Taiwanului. Acţiunile şi trucurile greşite ale SUA sunt complet ineficiente şi foarte periculoase. Cei care se joacă cu focul se vor arde”, a spus purtătorul de cuvânt.

China răspunde amenințărilor de peste Ocean

Ambasadorul Chinei în SUA a declarat că nu este de acord ca șase membri ai ambelor camere ale Congresului american să viziteze Taiwanul, precizând că astfel de vizite trimit un semnal îngrijorător la nivelul guvernului chinez.

Oamenii politici americani prezenți în vizită la Taiwan i-au dat asigurări președintelui țării că SUA va sprijini insula, promițând că va aplica sancțiuni Chinei pentru provocările sale și pentru sprijinul pe care îl acordă Rusiei în războiul pornit împotriva Ucrainei.

„Invazia rusă din Ucraina a arătat că democraţiile trebuie să îşi consolideze alianţelor, iar împreună ne putem apăra de ameninţările reprezentate de naţiunile autoritare care încearcă să perturbe pacea regională”, a transmis vineri Tsai Ing-wen, președintele Taiwanului.

Delegația americană a fost condusă de Lidnsey Graham, acesta declarând că invazia rusească asupra Ucrainei și comportamentul agresiv al Chinei au unit mai mult ca niciodată Statele Unite. Acesta a dat asigurări că va fi alături de insulă, „de cei pe care îi îndrăgim.”

Mai mult, vorbind despre războiul ruso-ucrainean, Taiwanul a oferit Kievului o asistență în valoare de 40 de milioane de dolari.

„Cred că respingerea opresiunii Partidului Comunist Chinez e tot mai puternică în lume. Vom face astfel încât China să plătească un preţ tot mai mare pentru ceea ce face peste tot în lume. Trebuie să plătească pentru sprijinul acordat lui Putin”, a adăgat Graham.

Reamintim că securitatea Taiwanului are un impact global, în contextul în care asigură 90% din producția globală de semiconductoare.

Citește și articolul: Vladimir Putin, victima americanilor. Ce spune presa din China despre conflictul ruso-ucrainean