Magazin
Magazin sursa foto pixabay

Magazinele alimentare sunt obligate să vândă cu preţ redus produsele aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate şi să doneze alimentele pe care nu le mai comercializează. Legea care prevede acest lucru a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, potrivit stiripesurse.ro.

Consumatorii vor putea beneficia de preţuri reduse la alimente înainte de data expirării.

Amenda pentru nerespectare legii e de până la 20.000 de lei. Dacă alimentele nu mai pot fi destinate consumului uman, acestea trebuie direcţionate către adăposturile de animale, iar în final ele pot deveni compost sau biogaz. Noua lege modifică și completează Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare și vizează organizarea la nivel naţional a activităţii tuturor operatorilor economici din sectorul agro-alimentar şi măsurile privind reintroducerea alimentelor în circuitul economic, distribuirea alimentelor către persoanele defavorizate şi conectarea producătorilor locali cu distribuitorii şi comercianţii din România.

Sunt prevăzute măsuri pentru magazine, restaurante, cantine, autorităţi, de reducere a risipei alimentare, cel puţin două măsuri implementate înainte să ajungă alimentele la groapa de gunoi, printre care să reducă preţul alimentelor înainte de expirare, să doneze alimentele, să le dea pentru a fi folosite pentru mâncarea animalelor, să fie folosite la compost

„ONG-urile vor putea prelua mai uşor alimentele greu perisabile. Va exista o platformă digitală creată de Ministerul Agriculturii unde operatorii economici vor raporta date cu privire la risipa alimentară”, a precizat deputata Diana Buzoianu, coiniţiatoare a proiectului. În cazul nerespectării acestor prevederi, amenzile sunt de la 10.000 lei la 20.000 lei.

Două camioane cu marfă din Germania, oprite la intrarea în țară, la Vama Petea