Reguli noi în restaurante și fast-food-uri începând cu 15 martie

Meniurile trebuie să conțină toate ingredientele folosite pentru prepararea mâncărurilor, cantitatea acestora, dar și valorile nutriționale.

Începând cu 15 martie, meniurile cantinelor, restaurantelor și fastfood-urilor trebuie să conțină toate ingredientele folosite pentru prepararea mâncărurilor, cantitatea acestora, dar și valorile nutriționale. Noi reguli intră în vigoare de miercuri pentru restaurante, fast-food-uri sau cantine, care trebuie să schimbe meniurile, astfel încât să conțină informații detaliate despre fiecare preparat, potrivit digi24.ro.

Patronii localurilor spun că vor fi nevoiți să crească prețurile produselor, odată cu modificarea meniurilor. Ei se plâng că autoritățile încă nu le-au transmis informații despre cum să aplice această măsura.


În dreptul fiecărui preparat din meniu trebuie să se regăsească informații despre tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20g în componența produsului. Așadar, de mâine se va vedea sub toate preparatele din meniu următoarele elemente: cantitatea de acizi grași saturați, de zaharuri, de grăsimi, dacă s-au folosit aditivi și alergeni, dar trebuie să se și specifice dacă unele ingrediente din componența produsului au fost congelate anterior.

 Patronii de restaurante contestă această măsură.

Ei spun că au trebuit să suporte anumite costuri pentru a adopta aceste măsuri. Ei spun că meniurile vor deveni foarte stufoase .Ordinul ANPC trebuia să intre în vigoare în decembrie 2022, dar s-a amânat până pe 15 martie 2023, tocmai pentru ca operatorii economici să aibă timp suficient să pună totul la punct. Patronii localurilor care nu vor adopta aceste modificări și nu se vor supune legii se vor alege cu amenzi de până la 10.000 lei. De asemenea, și platformele online care vând mâncare trebuie să adopte aceste modificări. Bilet unic pentru vizitarea tuturor muzeelor din Maramureş