O nouă taxă pentru turiștii care vor vizita Mamaia sau Constanța

Taxa a fost stabilită încă de la finalul anului trecut de Consiliul Local și ar fi fost introdusă la cererea patronatelor

Turiștii care vor veni în această vară în Constanța sau în Mamaia, vor plăti și o taxă de oraș sau turistică în cuantum de 1% din valoarea totală a sejurului. Taxa a fost stabilită încă de la finalul anului trecut de Consiliul Local și ar fi fost introdusă la cererea patronatelor, potrivit ziare.com.

Toți banii din taxa turistică vor ajunge în contul nou înființatei Organizații de Management al Destinației (OMD) Mamaia-Constanța al cărei președinte este  George Măndilă.

După calculele sale, se vor aduna câteva sute de mii de euro pe an de la turisti, iar banii vor fi investiți în promovare, în baza unei strategii pentru care vor face achiziție publică anul acesta.„În momentul de față taxa este în vigoare, doar că nu este încasată de la turiști, ci de la agenții economici cu unități de cazare. A fost introdusă la solicitarea patronatelor din Constanta- Mamaia.. Ei au propus, în octombrie-noiembrie 2022, introducerea taxei turistice”, a explicat George Măndilă, consilierul personal al primarului Vergil Chițac.

Primăria Constanța lucrează la proiectul care va intra în procedură de transparență publică, urmând ca la mijlocul lunii mai taxa să fie încasată de la vizitatori

. „Nu s-a putut vota această taxă de la finalul anului trecut (când s-au aprobat taxele și impozitele locale) deoarece, fiind vorba despre o taxă nouă, nu era timp să treacă etapele de transparență publică și riscau să rămână fără ea. Așa că au ales să o plătească ei câteva luni, apoi să facem această schimbare”, mai spune Măndilă.

Mai sunt și alte primării de pe litoral care încasează o taxă de la turist. Consilierul primarului Constanței s-a referit la Mangalia, unde fiecare turist plătește 5 lei/zi taxă către primărie sau la Eforie, unde administrația locală încasează 3 lei/zi de la fiecare turist.

ANPC consideră o măsură discriminatorie automatizarea caselor de marcat din magazine