PSD, la consultări: Alexandru Rafila, propunerea social democraților

Transmisiunea live a consultărilor cu PSD s-a oprit înainte ca Marcel Ciolacu să vorbească

Așa cum era de așteptat, la ora 11:00, cea stabilită în prealabil, delegația PSD formată din Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Sorin Grindeanu, Gabriela Firea şi Vasile Dîncu a ajuns la Palatul Cotroceni pentru consultări cu privire la propunerea social democraților în ceea ce privește numele viitorului premier. Pe lângă propunerea de premier, PSD și-a prezentat și programul de guvernare, aferent noului executiv.

„Tema discuției de azi e evidentă. Doresc să știu opinia dvs despre formarea unei majorități, o variantă, doi despre formarea unui guvern și alte probleme dacă doriți să mi le prezentați”, a spus Klaus Iohannis, la începutul consultărilor cu delegația PSD.

Sursă foto: presidency.ro

De asemenea, tot la începutul consultărilor cu PSD, Klaus Iohannis a întrerupt live-ul înainte de ca Marcel Ciolacu să înceapă să vorbească. „Mulțumesc, băieți” a fost ultima replică a președintelui, înainte ca transmisiunea să fie oprită.

Cu puțin timp înainte de începerea consultărilor, președintele PSD Marcel Ciolacu declara că liberalii ar trebui să înțeleagă faptul că cea mai bună opțiune pentru funcția de premier este Alexandru Rafila.

Despre programul de guvernare PSD

„Domnul președinte trebuie să înțeleagă astăzi că a pierdut aceste alegeri și să accepte nominalizarea PSD în persoana domnului Rafila. O să face alte declarații după ce venim de la Cotroceni. O să îi înmânăm programul de guvernare, aici va găsi calea să îl desemneze pe domnul Rafila premier”, declara Ciolacu, înainte de consultări.

De asemenea, social democratul anunța că nu are de gând să respecte doleanța președintelui de a nu oferi o conferință de presă, după încheierea negocierilor.

Ordinea consultărilor a fost cea de la urne, astfel că, datorită procentului din fruntea clasamentului obținut de PSD, aceștia au beneficiat de întâietate. La ora 12:00, la negocieri vor intra cei de la PNL, urmați la ora 13:00 de Alianța USR PLUS. Ora 14:00 va fi marcată de întrevederea cu PAUR, ca la 15:00, președintele Iohannis să se consulte cu UDMR. Ultimii pe listă sunt reprezentanții minorităților naționale, la ora 16:00.

UPDATE: Întrevederea a ținut 20 minute.

La ieșirea de la consultări, președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că partidul său ar fi fost felicitat pentru rezultatele de la alegerile parlamentare. În plus, potrivit lui Ciolacu, social democrații ar fi propus un guvern de uniune națională care să includă PNL și a refuzat categoric un guvern „pur sânge” PNL.

Citește și: Iohannis impune un set de reguli pentru consultările de astăzi

#News