Fermierii din Constanța renunță să mai crească animale din cauza secetei

Ei susțin că pășunile sunt uscate și hrana prea puțină

Seceta extremă provoacă efecte în lanț, fiind probleme pe câmpurile agricole dar și în ferme. Fermierii din judeţul Constanța renunță la animale, deoarece pășunile sunt uscate și hrana este prea puțină, potrivit digi24.ro.

„Uitati sămânţa de grâu unde este! Uitaţi, am ajuns la ea! Și este absolut în umiditate zero”, arată un fermier. 

Doar câinii mai pot fi observati pe păşunile din judeţul Constanța. Nu se vad vaci, oi sau capre iar pe 3 kilometri de teren nu se vede niciun gram de verdeaţă. Gheorghe Lămureanu a crescut animale zeci de ani. El a renunţat la activitate, deoarece nu mai era rentabilă. În anii precedenţi, o vacă dădea până la 40 de litri de lapte pe zi. Acum abia dacă mai dă 10 litri. „Nemaiavând păşunea şi lucerna, a trebuit să desfiinţăm vaca. După vacă a urmat şi oaia, şi la urmă şi porcul şi tot ce e legat de grăunţele pentru creşterea animalelor.”, a declarat Gheorghe Lămureanu.

 Nici specialiştii de la institul de cercetare a ovinelor din Constanța nu mai scot animalele la păscut

„N-am mai vrut să le aducem, pentru că uitaţi cum arată păşunea din cauza secetei. Ar fi fost un efort, o plimbare inutilă pentru animale. Efectiv, de 150 – 155 de zile, pe aici nu a plouat mai mult de 5-10 litri pe metrul pătrat.”, a declarat Radu Răducu, director la Institutul de Cercetare PALAS Constanța. „Un tânăr fermier a renunţat la ferma sa zootehnică şi acum lucrează ca şofer de camion în Germania pentru că a spus că nu mai avea cu ce să ţină animalele, nu mai avea ce să le ofere să mănânce.”, a declarat Raul Mărunţoiu, fermier. În judeţul Constanța mai sunt înregistrate doar 6.000 de vaci, cu 14.000 mai puține comparativ cu anul 2011. 1,5 milioane de români suferă de diabet zaharat