1,5 milioane de români suferă de diabet zaharat

2,5 miliarde de lei au fost alocate pentru tratamentul şi monitorizarea acestei boli pentru pacienţi.

Diabet zaharat
Diabet zaharat. Sursa foto- pag de FB

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat la conferinţa dedicată Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat– „Maraton în Diabet”, că 11,6 % dintre români au diabet, potrivit ziare.com.

Potrivit ministrului Rafila, 2,5 miliarde de lei au fost alocate pentru tratamentul şi monitorizarea acestei boli în România, pentru cei aproape 1,5 milioane de pacienţi.

 Ministrul a afirmat că este o problemă care trebuie să facă obiectul politicilor de sanatate. Potrivit lui Rafila, prevenţia trebuie să înceapă din copilărie, prin educaţie pentru sănătate în şcoala românească, începând din ciclul primar, continuând cu gimnaziul şi liceul. Ministrul a afirmat că una dintre cele trei patologii majore din domeniul bolilor netransmisibile care afectează sănătatea oamenilor este diabetul, alături de bolile oncologice şi cele cardio-vasculare. Acestea reprezintă majoritatea cazurilor de boală cronică şi majoritatea cazurilor de deces înregistrate la nivel global. România nu face excepţie, a declarat Alexandru Rafila. 

Alexandru Rafila a arătat că 11,6 % dintre români au această afecţiune. 

”Este o cifră importantă, resursele alocate sunt şi ele importante. 2,5 miliarde de lei alocate pentru tratamentul şi monitorizarea acestei boli în România, aproape 1,5 milioane de pacienţi. Este clar că discutăm despre o problemă care trebuie să facă obiectul politicilor de sănătate”, a subliniat ministrul.

 Rafila a precizat că ”facem estimări legate de creşterea numărului de cazuri, estimări legate de necesitatea creşterii resurselor alocate persoanele care au diabet. Deviza acestei zile este: Controlează diabetul şi nimeni nu spune nimic despre cum să facem încât să oprim această creştere care nu este o creştere sănătoasă. Ea poate fi oprită printr-o politică publică adecvată”., a mai spus ministrul. O localitate din Italia încasează anual 1,2 milioane de euro, din folosirea unui aparat radar fix