Un microsatelit construit de o echipă de liceeni români va fi lansat în spațiu cu o rachetă SpaceX

"Space Sparrow” (Vrabia Spațială), nu este mai mare decât un cub rubic, fiind primul satelit de acest tip construit la noi în țară.

Echipa RomSpace, formată din elevi ai Liceului Internațional de Informatică București ( ICHB), a construit un satelit care a trecut testele SpaceX, efectuate la Institutul de Microgravitație din cadrul Universității Politehnice din Madrid (UPM). Satelitul s-a calificat pentru a fi lansat în spațiu, a comunicat conducerea liceului. Satelitul,  denumit „Space Sparrow” sau ROM-2 va fi lansat în spațiu în prima jumătate a anului 2023, cu ajutorul companiei britanice Alba Orbital, cu o rachetă Falcon 9 de la SpaceX.  De asemenea, în luna decembrie va fi integrat în lansator, la Glasgow, potrivit g4media.ro.

ROM-2 (Romanian Orbital Mission) este un satelit de tip PocketQube, cu dimensiuni 5x5x5cm şi cântăreşte 250g. Poreclit „Space Sparrow” (Vrabia Spațială), nu este mai mare decât un cub rubic și este primul satelit de acest tip construit la noi în țară.

Echipa de elevii a decis să construiască primul PocketQube după ce echipa de lansare a Alba Orbital le-a recomandat acest lucru, ca o modalitate mai rapidă și accesibilă de a avea un prim obiect spațial pe orbită.

Potrivit comunicatului transmis de către conducerea Liceului Internațional de Informatică București (ICHB), testele au fost efectuate cu încărcările și măsurătorile specifice, echipa RomSpace fiind invitată în luna decembrie să prezinte la Glasgow următoarea sa misiune spațială, în cadrul unui eveniment dedicat industriei aerospațiale. Filip Bușcu, coordonatorul proiectului, a declarat că satelitul este mic, dar s-a reușit să se pună în el o cantitate mare de speranțe.  „Abia au mai avut loc piesele”, a declarat Filip Bușcu, coordonatorul proiectului

Echipa RomSpace este formată din Rareș Bălășescu, Filip Bușcu, George Chirilă, Eliza Constantinescu, David Constantinescu, Vlad Erceanu, Vladimir Necula, Alexandru Luchianov, Andra Palada, toți fiind elevi la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București.

Potrivit declarației lui Alexandru Luchianov, programatorul șef, cea mai grea parte a proiectului au fost cele câteva ore de așteptare încordată a rezultatelor.
„La următoarele misiuni ne va fi mai ușor. Testarea în sine n-a fost grea. Munca fusese făcută cu luni bune înainte.”, a spus Alexandru Luchianov, programatorul șef. „Tot efortul nostru de până acum a avut un singur scop: să demonstrăm că se poate. După asta putem să trecem la nivelul următor” a adăugat David Constantinescu, responsabil cu structura.

Plantație de canabis și ciuperci halucinogene, într-o pădure de lângă Cluj-Napoca