Programul restructurat și îmbunătățit „Noua Casă” urmează să intre în vigoare în mod oficial de la mijlocul lunii august a.c. Exact ca în forma sa precedentă, „Noua Casă” vine în sprijinul celor ce doresc să-și achiziționeze o locuință. Spre deosebire de forma precedentă, valabilă pe timpul guvernării PSD, acum vorbim despre o serie de modificări menite să simplifice procedurile, printre altele, să și să mărească suma maxim garantată.

„Noua Casă”, cu un plafon maxim cel puțin dublu

„Noua Casă” are acum un plafon maxim de 140.000 de euro, suma fiind mai mult decât dublă celei de dinainte, aferente programului „Prima Casă”. Plafonul poate fi acordat în condițiile achiziționării unei locuințe mai noi de 5 ani. Avantajele achiziționării unei locuințe nou construite sunt multiple, printre care și evitarea riscului seismic, având în vedere structura nouă și mult mai rezistentă a clădirilor construite în ultimii ani, multe dintre cele vechi prezentând un real pericol. Avansul va fi de 15%, în acest caz.

Există, însă și posibilitatea achiziționării unei locuințe cu un avans de 5%, asemenea precedentului program, în acest caz, plafonul maxim fiind de 70.000 de euro, iar acesta se va aplica achiziționării unor locuințe vechi.

În vederea achiziționării unei locuințe prin programul „Noua Casă”, beneficiarul trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere potrivit căreia nu deține o altă locuință mai mare de 50 mp. Bineînețeles, și în acest caz există soluții, însă apelând la alte programe, altele decât „Noua Casă”.

De reținut că toți cei ce vor intra în program, nu vor avea posibilitatea vânzării acelei locuințe timp de 5 ani.

https://www.fngcimm.ro/

Pe scurt:

Locuințe noi

  • creșterea creditului garantat de stat, de la 66.500 de euro la 140.000 de euro
  • avansul minim crește de la 5% la 15%
  • ponderea maximă a garanției statului în credit crește de la 50% la 60%

Locuințe vechi

  • Creditul maxim garantat de stat crește de la 57.000 de euro la 70.000 de euro
  • Avansul minim este menținut la 5%
  • procentul de garantare crește de la 40% la 50%.

Cine are dreptul de a aplica pentru acest tip de credit

  • Persoanele care sunt la prima locuință de peste 50 mp;
  • Persoanele care nu au un alt credit ipotecar în derulare;
  • Nu există limită de vârstă.

Alte programe ce pot fi accesate pe platforma FNGCIMM, programe garantate de Guvernul României, prin administrația Orban

Accesând platforma FNGCIMM, orice cetățean al României va avea ocazia să consulte informații cu privire la o serie de programe garantate de Guvernul României. Astfel, aflăm că, pe lângă programul „Noua Casă”, românii au la dispoziție, printre altele, și programe ca: „Prima Mașină”, „Start up Nation”, „Optimm”, „Investește în tine” sau „Garanții pentru IMM-uri”.

Citește și: Orban: „De 4 luni este dezmăț în Parlamentul României”

#News