Am tot spus că oamenii și natura sunt interconectați. Avem nevoie de natură pentru a trăi, natura are nevoie de noi, să n-o distrugem. Cu toate că, în ultimul timp, am făcut din ce în ce mai des exact asta: am distrus-o, bucățică cu bucățică. Sistematic. Până când am realizat că avem nevoie de ea. Ca de aer.

S-au tot propus și votat diverse: de la interzicerea tăierii pădurilor, până la interzicerea vânătorii. De la programe pentru reciclare, până la acțiuni de curățare a naturii. Prea puține au fost puse în practică. Sau, dacă au fost făcute, au fost făcute mai degrabă de voluntari, decât de către autorități. Pentru că, până la urmă, comunitatea e cea care ar trebui să se implice. Pentru că ea e cea direct afectată.

În ordinea asta de idei, Partidul Ecologist Român a lansat Pactul Național pentru Ecologie.

După cum se recomandă chiar ei, ”Partidul Ecologist Român este un partid modern, cu vocație europeană de orientare ecologistă, care promovează valorile și interesele naționale, pluralismul politic și militează pentru respectarea suveranității naționale, a independenței statului, a integrității teritoriale, a ordinii de drept și a principiilor democrației constituționale.”

Ce înseamnă Pactul Național pentru Ecologie?

”Pactul Național pentru Ecologie va trasa o nouă strategie de creștere durabilă, menită să stimuleze economia, să îmbunătățească calitatea vieții oamenilor și să asigure protejarea naturii luând în considerare:

1. (a) eficiența și rentabilitatea economică;

2. (b) competitivitatea economiei;

3. (c) cele mai bune tehnologii disponibile;

4. (d) eficiența energetică;

5. (e) necesitățile și oportunitățile în materie de investiții”.

Cu alte cuvinte, să găsim împreună soluții pentru a proteja natura, ocupându-ne, în același timp, și de creșterea calității vieții. Pentru noi, și pentru generațiile viitoare. Pentru că nu e de ajuns să protejăm bucățica noastră de natură pe termen scurt. Pentru a avea rezultate vizibile, e nevoie de o strategie care să ne ajute pe termen lung.

Din punctul meu de vedere, e în felul următor: găsim o soluție să reducem poluarea (de exemplu), prin creșterea eficienței reciclării. Asta crează locuri de muncă. Locuri de muncă care ne ajută să trăim financiar, și ecologic.

Când vom înțelege că ne ajutăm și ne protejăm noi pe noi, vom avea de câștigat. În prezent, și pentru viitor.

Sunt curioasă cam care vor fi primele rezultate ale acestui pact. Dacă va fi mai mult decât un program trasat pe hârtie. Mai mult decât niște idei bune, care vor rămâne acolo, pentru generațiile următoare. Nu de alta, dar s-a întâmplat de prea multe ori. Așa că eu, una, până nu văd, nu cred.

Citește și: Gruman Robert: Covasna poate fi un județul relansării turismului din România

#News