România încă doarme și doarme și justiția, în același ritm cu somnul cel de moarte din imn. Chiar speram ca apelurile comunității Declic să fie auzite, să fie luate în considerare.

Semnatarii petiției au identificat un articol de lege care permite hoților să pună pe piață lemnul furat. S-a încercat, s-a semnat și s-a așteptat. De când datează petiția? Din 2019. În data de 21 noimebrie 2019, petiția a fost înmânată Ministrului Costel Alexe. Și, de atunci, Declic așteaptă și așteptăm și noi, împreună cu Declic, să vedem care ar fi poziția oficială a ministerului privind problemele semnalate.

Ce e nou? Nimic.

”Modificările la Codul Silvic s-au blocat, din nou, în Camera Deputaților!

Amendamentele la cod ce au trecut, cu bine, dar după mai bine de o lună de dezbateri și șicane, de Comisia Agricolă. Dar, acum, deputații din comisiile de Mediu și Juridică se fac că plouă.

Cei de la juridic nici măcar nu s-au întâlnit în perioada aceasta, iar cei de la mediu, deși au avut o ședință, au uitat că plenul așteaptă raportul lor și nu au pus pe ordinea de zi Codul Silvic.

Este cât se poate de evident că presiunile industriei sunt uriașe, și nici nu e de mirare. Atât politicieni din PNL, PSD dar și celelalte partide, prosperă din afacerile cu lemn. Și nimic nu e mai profitabil decât lemnul furat, iar un Cod Silvic îmbunătățit le-ar tăia din profit.

Poate vă întrebați care-i urgența. În primul rând, fiecare săptămână fără un Cod Silvic îmbunătățit îi ajută pe hoți să își șteargă urmele și să găsească alte modalități de a-și continua afacerile. În plus, și foarte grav, pe 2 august a expirat termenul ultimatului transmis României de Comisia Europeană. De acum, țara noastră riscă să fie trimisă în judecată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza tăierilor ilegale de păduri.

Forma codului trecută prin Comisia Agricolă ajută pădurea și îngreunează afacerile ilegale. Le cerem președinților comisiilor de mediu și juridică, Deputat ION CUPĂ și Nicușor Halici să pună prioritățile țării înaintea celor ale industriei ilegale a lemnului. Le cerem să dezbată, urgent, modificările la Codul Silvic. Știm că presiunile sunt uriașe, dar, atât votații PSD cât și PMP, partide din care fac parte cei doi, iubesc pădurea. Iar nota de plată va veni la alegeri.

Semnează și tu petiția prin care cerem o lege pentru pădure, nu pentru hoți. Mai avem nevoie de câteva sute de semnături pentru a ajunge la 50 000”, au scris pe Facebook cei de la Declic.

Am semnat, încă semnăm și vom continua cu semnăturile. Problema rămâne că o parafă arată organizarea noastră, dar aceeași parafă este nulă, dacă legea doarme. Continuăm să ne organizăm, semnătură după semnătură. Și, în același timp, punem condiții simple: legea ar trebui să fie pentru pădure, nu pentru hoți.

Citește și: Declic cere o lege pentru pădure, nu pentru hoți

#News