Deschiderea noului an școlar este pusă sub semnul întrebării, de data aceasta din motive financiare, după anunțul făcut de Guvern referitor la amânarea cu un an a creșterilor salariale ale profesorilor. Premierul Orban a declarat că această măsură a fost necesară pentru că banii prevăzuți inițial în buget trebuie folosiți pentru alte cheltuieli, în contextul crizei sanitare și economice.

Potrivit Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), decizia autorităților este una surprinzătoare.

„Cu două săptămâni înainte de începerea anului şcolar 2020-2021, Guvernul României propune, prin OUG privind rectificarea bugetară, să nu mai fie acordate majorările salariale prevăzute de lege, măsură care reprezintă o grea lovitură pentru cadrele didactice. Conform legislaţiei în vigoare, personalul didactic ar fi trebuit să primească, de la 1 septembrie 2020 o creştere salarială medie de 14%, care ar fi însemnat o suplimentare a venitului net cu aproximativ 300 de lei. Chiar şi această majorare salarială nu ar fi adus nivelul salariilor la cel îndreptăţit, având în vedere importanţa muncii prestate, asta pentru că Legea nr.153/2017 poziţionează personalul didactic mult prea jos în grila de salarizare”, se precizează într-un comunicat al FSLI, citat de Digi24.

„O muncă fără precedent pentru a asigura tuturor elevilor şanse egale la educaţie, în condiţiile speciale”

Sindicaliștii consideră că eforturile făcute în cel de-al doilea semestru din anul trecut a fost unul mic față de ce urmează din toamnă. Astfel că se simt îndreptățiți să-și primească banii așa cum prevede legea.

„Considerăm că este o mare greşeală şi o dovadă de lipsă de respect faţă de colegii noştri, mai ales în condiţiile în care cu toţii au depus o muncă fără precedent pentru a asigura tuturor elevilor şanse egale la educaţie, în condiţiile speciale, provocate de noul Coronavirus. Amintim că pe durata semestrului al II-lea al anului şcolar trecut, efortul fizic şi intelectual al cadrelor didactice a fost foarte mare, în condiţiile în care şcoala s-a făcut online, efort care va creşte în anul şcolar viitor. De asemenea, atragem atenţia că personalul din învăţământ va fi supus unui risc major de contaminare cu COVID 19, ţinând cont că şcoala se va face faţă în faţă cu elevii.

Prin urmare, cerem Guvernului să renunţe la această decizie de a nu acorda majorarea salarială, întrucât semnalele pe care le primim din rândul colegilor noştri arată faptul că este foarte posibil ca deschiderea noului an şcolar să fie pusă sub semnul întrebării, dacă nu vor fi acordate creşterile salariale anunţate”, mai spun reprezentanţii sindicatelor.

Orban: „Când îți scad veniturile, nu te duci să îți bei banii la cârciumă”

Premierul Orban, întrebat în legătură cu amânarea acestor majorări salariale, a argumentat foarte „plastic” decizia luată.

„Uitați-vă la datele prezentate de INS și la prognoza legată de creșterea economică, care este o scădere de 3,8%. Când îți scad veniturile, e ca într-o familie. Dacă îți scad veniturile și abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să îți bei banii la cârciumă.

Banii au fost prevăzuți în buget dar între timp avem o altă categorie de cheltuieli care sunt absolut necesare. Față de bugetul inițial în Sănătate a fost nevoie de o creștere de aproximativ 9 miliarde de lei pentru a face față provocărilor generate de epidemie”, a explicat premierul, într-o conferință de presă.

Citește și: Orban: „De 4 luni este dezmăț în Parlamentul României”

HashTag News