Nicolae Bacalbașa în halat
Nicolae Bacalbașa

Nicolae Bacalbașa e și medic și politician. Și, pe alocuri, scriitor. Atunci când un medic amestecă anestezia cu scriitura, rezultă un rasism care ar anestezia și membrii din Noua Dreaptă:

”Dacă chinezii au luat virusul de la liliecii lor, noi o să-l luăm de la ciorile noastre!”

E o postare pe Facebook care a amuzat și a isterizat mulți utilizatori. În egală măsură, s-a râs și s-a acuzat.

CNCD s-a autosesizat în cazul postării rasiste a deputatului PSD de Galați și nu prea știm ce înseamnă această autosesizare. Amendă? Mustrare? Excluderea lui Nicolae Bacalbașa din PSD?

Să ne amintim că în România rasismul nu e pedepsit prea aspru. Vladimir Tismăneanu nu e cel care a dat startul, dar e cel care a contribuit la răutățile gratuite existente zilnic pe Facebook.

Tot pe Facebook, sociologul Gelu Duminică l-a criticat pe Vladimir:

”Zilele astea, rasismul este peste tot. Însă parcă la un om care a studiat regimurile totalitare și stie foarte bine ororile pe care aceasta plagă le-a provocat întregii umanități, nu mă așteptam. Acum câteva ore, domnul Vladimir Tismăneanu a distribuit o super-mizerie rasistă. O imagine cu niște ciori care se odihnesc pe un gard de lemn, însoțită de textul „Aeroportul Tăndărei. Toate zborurile sunt anulate”, a fost considerată de fostul Președinte al Comisiei pentru studierea dictaturii comuniste din România ca fiind „super tare””.

Ce a urmat după asta? Păi, ciorile lui Bacalbașa. Ca o continuare la rasism, la discriminare, la ură gratuită.

Nu prea există legătură între etnie și comportamentul social al oamenilor. Și totuși simțim nevoia fix acum să discriminăm, fără să ne asumăm vreun risc. Probabil o facem din frică, din panică, probabil asta duce la furie și la teorii noi ale conspirației. În România, dăm vina pe semenii noștri care fac parte din minorități. E ca o modă.

Și treaba asta se întâmplă zilnic pe meleagurile românești, independent de virus. Și nu vorbim doar de comunitatea rromă. Din punctul unora de vedere, doar Diaspora a adus coronavirusul în țară. Doar. E posibil să depășim această pandemie, această etapă. Dar oare cum vor reuși să stopăm disprețul, ura nejustificată?

Da, e stare de urgență. Dar, dacă am fi ceva mai uniți, mai toleranți cu toți, indiferent de etnie, poate am depăși mai ușor pandemia.

Citește și: Ponta: Prim-ministrul încearcă să-și protejeze „baronii-galbeni”

#News