În cercul meu de prieteni există o reală competiție, o regulă nescrisă pe care o respectăm zilnic și nu, nu e vorba de ultimul model de telefon achiziționat sau de poza aia cu mașina trăsnet pe care ne-o dorim.

Noi suntem altfel.

În cercul meu de prieteni, regula e să facem bine, iar binele nostru să devină exemplu pentru binele altora. Bipezi sau patrupezi.

Probabil e doar o bulă pe Facebook, probabil suntem naivi crezând că puterea exemplului e civilizație și civilizația-i lege și legea trebuie respectată. Probabil.

Dar naivitatea asta a noastră ne-a adunat în bulă și, tot în bulă, am adunat poze cu un câine hrănit ieri, o pisică luată de pe stradă sau pancarte despre noua campanie de sterilizare gratuită (intervenție obligatorie prin lege, de altfel). Sau vizite, donații și voluntariat la un adăpost. Și aici greșesc spunând ”un adăpost”. Adăposturi. Organizații. Campanii. Pentru că da, ele există, și există de ani buni și nu există doar pentru animalele străzii, animalele care ar fi avut ca viitor moartea lentă și nedemnă. Există și pentru noi. Pentru că exemplul e civilizație și civilizația-i lege.

Dar, în timp ce milităm pentru evoluție, bunătate și facere de bine, să ieșim din bulă, să dăm open a new tab și să căutăm ce înseamnă pentru alții civilizația.

Citește și: Iubiți și câinii vagabonzi

Pericolul Canin este o pagină foarte interesantă, întreținută de un domn la fel de interesant. Scurt și concis în descriere, cuget și simțiri, domnul nostru lucrează la o propagandă exact inversă ideii de civilizație.

Prin 2013, a existat o ordonanță de urgență care prevedea eutanasierea tuturor câinilor maidanezi adoptabili sau nu, violenți sau nu, castrati sau nu, într-un termen scurt și rezonabil. Adică: cu lopata, otravă, bâtă, pietre sau ce mai are bunul samaritean prin gospodărie.

În 2020, domnul administrator al paginii Pericol Canin insistă la punerea în scenă a unui nou spectacol macabru și, interesant sau nu, vreo 36 de inși susțin cu aplomb scenariul.

Ar putea chiar da exemple de modalități ancestrale prin care străzile să fie curățate de maidanezi.

Ar putea, la fel de bine, să înțeleagă că informația și binele sunt la un click distanță. Adăposturi. Organizații. Campanii. Voluntariat.

Ar putea.

Dar am ales butonul de report la pagină și m-am întors în bula mea, în cercul meu de prieteni.

Prietenii mei au adoptat animale neadoptabile. Prietenii mei au trecut prin tratamente costisitoare pentru un cățel, prietenii mei au trebuit să aleagă o ultimă injectie pentru pisica familiei. Prietenii mei nu se tem de câinele de pe stradă. Aleg să-i aleagă un viitor mai bun, departe de străzi și departe de ură.

Pentru că o stradă curată și-un adăpost înseamnă civilizație și civilizația-i lege și legea trebuie respectată.

#News