Examenul trichineloscopic, analiza care trebuie făcută la sacrificarea porcului

Costul analizei este de doar 28,16 lei.

Cele mai multe cazuri de trichineloză la om apar acum când, în perioada Crăciunului, când se sacrifică mulţi porci crescuţi în gospodării. Pentru a evita îmbolnăvirea, medicii veterinari sfătuiesc oamenii să ducă carnea la laborator pentru analiză. Costul analizei este de doar 28,16 lei, beneficiile pentru sănătate fiind imense, potrivit adevarul.ro.

La fel de periculoasă devine în această perioadă şi carnea de porc comercializată clandestin, fără să fie testată prin examen trichineloscopic, lucru care pune în pericol sănătatea şi viaţa tuturor celor care o consumă.

„Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru ca acesta va verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, va da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate, va asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi pentru a obţine o carne de calitate şi cu un gust mai bun. În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii”, avertizează medicii veterinari.

În județul Ialomița, examenul pentru identificarea parazitului Trichinella spiralis în carnea de porc se poate face la nivelul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale din localitățile Slobozia, Urziceni, Țăndărei și Fetești, contracost, la prețul de 26,18 de lei, cât și la nivelul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare de Asistență din mediul rural.

Medicii veterinari vor elibera proprietarilor care se prezintă cu probe pentru examinarea cărnii de porc domestic destinată consumului propriu, o dovadă scrisă ce cuprinde rezultatul examinării. La nivelul DSVSA Ialomița, CSVSAO Slobozia, Urziceni, Fetești, Țăndărei, în perioadele 5-24 decembrie 2022 și 27-30 decembrie 2022, se va asigura permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. Contaminarea se produce prin ingestia de carne parazitată, consumată crudă sau insuficient preparată termic, care conţine larve vii de Trichinella. Animalele parazitate rămân contagioase timp îndelungat, la fel ca şi carnea acestora, chiar dacă este păstrată la frigider sau congelată. Perioada de incubaţie variază între două şi 28 de zile, cu media între 12 şi 14 zile.

Apple, dată în judecată de două femei