„Plafonarea la zece mii este mult prea sus”

Președintele Iohannis a făcut, vineri, câteva precizări cu privire la impactul pe care l-au avut măsurile luate în luna octombrie, după acea prelungire a stării de alertă. Mai mult, acesta consideră că „plafonarea la zece mii de cazuri este mult prea sus”, dar că avem nevoie de răbdare pentru a vedea și efectele restricțiilor impuse la intrarea în carantina parțială, ce a început luni, 9 noiembrie.

„Starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile și începând din această săptămână este în vigoare un nou set de măsuri. La mijlocul lui octombrie, Guvernul prelungise starea de alertă și instituise un set de măsuri. Avem un impact al acestui set de măsuri, măsurile din octombrie. Avem, cam de două săptămâni, o plafonare vizibilă la numărul de infectări noi. Asta este o veste bună și ne arată că măsurile au efect.

Pe de altă parte, vedem foarte clar că trebuie să avem răbdare și trebuie să respectăm aceste măsuri. Acest efect de plafonare a apărut în urma măsurilor din octombrie, nu în urma setului de luni. Trebuie însă să fim sinceri și să spunem că plafonarea la 10.000 este mult prea sus. Avem un număr prea mare de cazuri grave la terapie intensivă și avem un număr mult prea mare de decese și atunci a fost nevoie de un nou set de măsuri, setul care a intrat în vigoare de luni”, a spus Iohannis, într-o declarație de presă

Respectarea măsurilor și răbdare

Pentru a vedea și impactul noilor măsuri, cele luate începând de luni, respectiv, cele ce vor intra în vigoare de mâine, este nevoie de răbdare, dar mai ales de respectarea măsurilor.

Va trebui să așteptăm două-trei săptămâni până când noul set de măsuri va produce efectele dorite – îngrădirea pandemiei, scăderea sau cel puțin limitarea numărului de noi infectări, limitarea cazurilor grave și, evident, o reducere a mortalității. Vă solicit tuturor, respectați noul set de măsuri. Este nevoie de aceste măsuri pentru sănătatea noastră, a tuturor, pentru a da o șansă medicilor să se ocupe de cazurile grave din spitale

Președintele Klaus Iohannis.

De la începutul pandemiei, vârful de cazuri noi a fost atins pe 6 noiembrie, când au fost confirmate 10.260 de infectări, rată de pozitivare de 25,89%, indice care s-a menținut pe parcursul acestei săptămâni, cu plus-minus câteva procente.

Citește și: Șerban Nicolae, atac la președinte: „Aroganța ucide”

#News