Producătorul chinez de automobile Geely ar putea deveni noul acționar majoritar al fabricii Dacia din Mioveni

Grupul francez Renault a decis să își împartă producția între cea de mașini cu combustie internă, respectiv mașini electrice.

Compania chineză de automibile Geely, care deține producătorul suedez de automobile Volvo, ar putea prelua o cotă de acțiuni „semnificativă și potențial de control” la unitatea de motoare termice a Renault de la Mioveni. Tranzacția  s-ar putea realiza deoarece Renault vrea să aibă două divizii complet diferite, una cu de mașini electrice și alta de mașini cu combustie internă, potrivit ziare.com.

Dacă mașinile electrice rămân în continuare la grupul francez Renault, divizia de motoare cu ardere internă ar putea fi preluată de grupul chinez Geely

Geely a cumpărat și Samsung Motors din Coreea de Sud, un partener important al Renault. Nissan, care se află în acest grup, va avea un cuvânt de spus. Dacă Nissan își va da acordul ca Geely să preia un pachet majajoritat în producerea motoarelor cu ardere internă, atunci este posibil ca Dacia Renault Mioveni să aibă un nou proprietar. Planul Renault este să dețină 40% din acțiuni, iar 60% să fie vândute, ceea ce înseamnă că uzinele de motoare și transmisii de la Mioveni ar putea avea un alt acționar majoritar. Noile decizii fac parte din noul plan strategic a Renault, denumit Renaulution.

Renault dorește să rămână majoritat doar în domeniul de mașini electrice, încercând să nu mai producă motoare cu ardere internă.Cele două divizii, electric și termic, vor avea ca punct de lucru Franța pentru partea electrică și România, Spania, Portugalia, Turcia sau America Latină pentru partea de mașini electrice. Constructorul de la Mioveni face parte din divizia de motoare cu ardere internă a Renault. La divizia cu motoare clasice, Renault vrea să aducă noi acționari care să suporte la comun costurile de dezvoltare. Viorel Ungureanu, șeful sindicatului Dacia, a declarat că negocierle sunt în toi,  rezultatul final putând fi anunțat la începutul lunii viitoare.

Un vehicul Duster SL Extreme, de culoare Gri Urban, a marcat miercuri, 20 aprilie 2022, atingerea pragului de 10.000.000 de automobile produse sub brandul Dacia. Vehiculul aniversar a ieșit de pe linia de montaj general a Uzinei Vehicule Mioveni şi se va alătura colecției de modele istorice Dacia. Primul autoturism purtând marca Dacia a fost fabricat la Uzina de la Mioveni în data de 20 august 1968.

Rezultat al cooperării cu compania Renault, inițiată încă din 1966, producția de autoturisme Dacia a debutat cu fabricarea sub licență a modelului Renault 8, sub numele de Dacia 1100.

Primăria Sinaia a realizat, în mod ilegal, noi pârtii de ski pe platoul Bucegilor