Nunțile și botezurile, pe bază de certificat de vaccinare

Valul patru vine cu noi măsuri în privința evenimentelor ce țin de viață

În plin sezon de nunți, după ce mulți și-au reprogramat evenimentele, dar mai ales în val 4 pandemic, cu o creștere alarmantă a numărului de noi cazuri de infectare, premierul Cîțu a anunțat noile măsuri pentru acest gen de întruniri.

„Sunt nunți programate în perioada următoare în zone în care ajungem la 3 la mie (n.r. – incidența). Aș vrea să ne asigurăm că aceste nunți nu sunt anulate și ar trebui să folosim certificatul verde, dacă se poate. Oamenii nu mai pot să-și mai modifice data de la o săptămână la alta și aș propune pentru nunțile deja programate, în zone în care incidența crește, să folosim certificatul verde”, a explicat Florin Cîțu.

Ordin pentru normele de aplicare ale certificatului verde

De asemenea, șeful DSU raed Arafat a precizat că mai este nevoie doar deun ordin pentru ca certificatul verde să poată fi implementat și în spațiile interioare, astfel încât activitățile economice să rămână deschise.

„Există deja prevederea legală care a fost aprobată în ordonanța de urgență care ne permite utilzarea certificatelor verzi în interior. În acest moment ne mai trebuie doar ordinul pentru normele de aplicare care va fi urgentat astfel încât să putem să folosim aceste certificate pentru a evita închiderea unor activități economice”, a declarat Raed Arafat, șeful DSU, în conferința de presă de la Palatul Victoria.

Astfel, în România a fost prelungită starea de alertă, fără prea mari schimbări în privința măsurilor impuse de autorități, singura fiind ce legată de valabilitatea testelor antigen, care crește de la 24 de ore la 48 de ore, „ca să fim în conformitate și cu ce fac alte state”, a mai precizat Raed Arafat.

Potrivit raportării făcute de CNSU, duminică, au fost confirmate 2.255 de noi cazuri de infectare, fiind a șasea zi consecutivă cu peste 2.000 de îmbolnăviri cu Covid.

Citește și: Diana Șoșoacă, protest în fața unui centru de vaccinare din Iași