Un nou raport UNICEF spune așa: 1 din 4 școli din România nu deține dotările minime necesare pentru spălatul mâinilor.

Școala generală la care am învățat nu avea baie în curte. Era o baie dezastruoasă, ce-i drept, dar măcar avea uși la cabine, plus o chiuvetă de unde – minune! – curgea apă. Rece, dar apă. Săpun nu mai țin minte dacă dădea școala sau veneam cu el de acasă. Și vorbim de o școală în buricul târgului. Când? Acum vreo 30 de ani.

Conform Programului comun de monitorizare (PCM) al OMS și UNICEF, în 2019, în 28% dintre școlile din România, nu aveai cum să te speli pe mâini cu apă și săpun. Nu cred că, peste noapte, 2020 a schimbat situația.

Același raport spune că doar 72% dintre școlile din România aveau un minim acces la apă potabilă curată și la instalații sanitare de bază. Unde ”apă potabilă” și ”instalații sanitare de bază” tind eu să cred că înseamnă cam ce am avut eu, acum 30 de ani.

În câteva săptămâni ar trebui să-nceapă școala. În siguranță, atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Și pentru familiile tuturor. Și totuși. Accesul la servicii de apă, salubritate și igienă este esențial pentru prevenirea și controlul eficient al infecțiilor în școli, acces pe care nu-l avem peste tot.

Aș întreba ”de ce?”. Răspunsurile ar fi cele adunate în 30 de ani. Soluțiile – aceleași de 30 de ani încoace, adică inexistente.

UNICEF face studii și-și dă cu părerea despre sănătatea fizică și psihică a copiilor.

”Copiii români trebuie să poată continua să învețe. Educația formală a fost în mare parte întreruptă la începutul lunii martie. Deși revenirea în școli ar trebui să se producă în condiții de maximă siguranță pentru copii, familiile lor și cadre didactice, una din patru școli nu are acces la dotări corespunzătoare pentru asigurarea igienei mâinilor, la apă potabilă curată și la instalații sanitare sigure.

Momentul de față prezintă cea mai bună oportunitate de a răspunde acestei provocări o dată pentru totdeauna. Să reconstruim mai bine, oferind celor mai vulnerabili copii dotări funcționale pentru asigurarea igienei atât de importante pentru sănătatea lor”, a afirmat Gabriel Vockel, reprezentantul adjunct al UNICEF în România.

Frumos discurs. Ca de obicei, soluția e doar în discurs. Bineînțeles că nu e de competența lui Gabriel Vockel  să rezolve lacunele noastre.

Și totuși. Suntem pe vreme de pandemie. Suntem într-o perioadă în care igiena de bază poate face diferența între bolnav și sănătos. Uneori, între a trăi, sau nu. Și suntem într-o perioadă în care se insistă că școlile trebuie redeschise. Pentru viitorul copiilor care învață în ele.

Care viitor, dacă ei n-au cum să se spele pe mâini?

Citește și: Arafat: „Speranța noastră este să nu ajungem să ducem sistemul la un stres maxim”

#News