Hashtag News

30 de ani de la Mineriada din 1990, un ”nu uităm” luat în brațe și un dosar desființat. Cam asta se întâmplă azi. Se murea atunci, se moare și acum. Era o moarte violentă și degeaba, este și acum. Se vorbea în șoaptă, pe ascuns și se regreta comunismul. Și azi.

Mi-a atras atenția o radiografie ”mai altfel” a Mineriadei:

”13 – 15 iunie 1990.

Represiunea criminală la care au fost supuși manifestanții din Piața Universității și apoi aducerea minerilor pentru ocuparea Bucureștiului, cu toate crimele, violurile și jafurile din acele zile au fost caracteristice partidului stat FSN rebotezat ulterior PDSR sau PSD.

Pentru că Ion Iliescu, „tătuca” și al FSN și al PDSR și al PSD încă le mai este președinte de „onoare”.

Nu au suportat niciodată opoziția de niciun fel. Opozanții civili trebuiau reduși la tăcere cu bâta, opozanții din politică trebuiau reduși la tăcere prin minciuni și compromitere. Asta fac de la primul tanc sovietic venit în România și până astăzi.

În 13 – 15 iunie a funcționat bâta de partid și de stat, prin învrăjbirea românilor împotriva altor români.

La ce le-a folosit asta fesenistilor transformați în pedeseriști și apoi în pesediști?

Ca să fure Romania. Ca să ne țină departe de Europa. Ca să jefuiască economia și să protejeze clanurile de partid din administrație.

Sunt 30 de ani în care romanii s-au zbatut să își ducă și să își țină țara în rândul democrațiilor europene, în ciuda bâtelor, a gazelor, în ciuda jafului din economie și administrație, în ciuda abuzurilor din justiție.

Chiar dacă dosarul Mineriadei încă trenează, nu ne pierdem speranța că vinovații vor fi pedepsiți”.

Dosarul judecat s-a născut pe 13 iunie 2017. Adică, acum 3 ani. Adică, după vreo 27 de ani de la moartea multora și satisfacțiile urâte alte altora. Să numim infracțiunile împotriva umanității ”satisfacții” pentru niște nume: Ion Iliescu, fost preşedinte al României, Petre Roman, fost prim-ministru, Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, Virgil Măgureanu, fost director SRI. Sunt câteva nume care se amestecă printre multe (foarte multe) alte nume care însemnau puterea în acele vremuri.

E o aniversare simbolică faptul că dosarul s-a născut tot pe data de 13 iunie. Cu toate astea, dosarul-copil a fost desființat la data de 8 mai 2019.

Devine Klaus Iohannis președinte și cere ”să se facă lumină” în dosarul Mineriadei. Cuvintele cheie au fost că ”restanța majoră a societății românești” este ”o jignire profundă față de toți cei care au luptat, cu mâinile goale, pentru câștigarea libertății”.

Victime fără vinovați, vinovați fără pedeapsă și întuneric fără lumină. Dar ne batem cu pumnul în piept că ”noi nu uităm”.

Citește și: Tăriceanu compară situația actuală cu Mineriadele

#News

Foto