Virgil Musta este medic la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara. În momentul de față, orice veste dată de un cadru medical poate încuraja sau poate speria. De data asta, vorbim de o speranță, de o asigurare și mult optimism.

Asta ne dă Virgil Musta:

”Am făcut o analiză sumară în care am văzut că de aproximativ o lună, de când dăm tratatament anticoagulant precoce la pacienţii noştri, nu am mai avut bolnavi care să ajungă pe Terapie Intensivă. Toţi evoluează în forme medii sau severe ale bolii, dar nu au ajuns la intubare. Dacă ei ajung în timp util la spital, să se poată introduce corticoterapia, au şanse mai mari decât pentru cei care ajung direct pe ATI”.

Vorbim de o rețetă pentru vindecarea pacienților. Vorbim și de faptul că pacienții au răspuns cu bine tratamentului. Și, mai important de atât, este faptul că nu mai există persoane internate la terapie intensivă. Terapia este cunoscută la nivel internațional și nu este doar o terapie. E un proces complex, după cum afirmă Virgil Musta:

”Este vorba despre terapia antivirală, unde apar o serie de noi medicamente, terapii, cum este cea cu imunoglobuline, cu plasmă, cum este Remdesivirul, la pacienţii de la Terapie Intensivă.

Sunt diferite antivirale care încearcă să diminueze cantitatea de virus, care conduce la procesul inflamator. A doua direcţie este cea de coagulare, pentru că s-a constat că este o hipercoagulitate în această boală şi inflamaţia stimulează coagulitatea. La necropsie, în ţări precum Italia şi Elveţia, care au fost mult înaintea noastră, au constatat un număr foarte mare de pacienţi care au prezentat tromboze pe vasele pulmonare.

Au presupus că există aceste complicaţii şi atunci eu am studiat aceste analize ale lor şi am introdus acest tratament, ca să prevenim aceste cascade patogenice. A treia direcţie de tratament este cea de diminuare a inflamaţiei, pentru că virusul produce o reacţie cu eliberare de toxine.

Aici avem criterii bine stabilite, când dai această terapie, cum o dai. Sunt medicamente care modulează şi inhibă aceasta inflamaţie. Jocul pe care îl facem este între «când dai» şi «în ce doze dai» acest tratament”.

Au existat mai multe scheme de tratament. Doar în luna aprilie, a fost o adevărată explozie de știri. Toate conțineau cuvintele: vaccin, tratament, terapie. Încă ne trebuie răbdare. Răbdarea ca rețetă.

Citește și: BOR: o comedie cu iz de anafură

#News