Cât valorează viața lui George Floyd

Suma de 27 milioane de dolari va fi plătită de primăria orașului Minneapolis

Orașul Minneapolis va plăti 27 de milioane de dolari pentru închiderea unui proces intentat de familia lui George Floyd, cel care a murit anul trecut în custodia poliției. Cazul Floyd a declanșat proteste la nivel național în SUA din cauza injustiției rasiale, dar și a brutalității poliției, transmite Reuters.

Primarul Jacob Frey și alți oficiali aleși, precum și membri ai familiei Floyd au participat vineri după-amiază la o conferință de presă pentru a vorbi despre acest acord, potrivit primăriei.

Floyd, un afro-american în vârstă de 46 de ani, a murit în luna mai a anului trecut, în timp ce polițistul Derek Chauvin l-a presat cu genunchiul pe gât mai bine de 8 minute. Cererile de ajutor din partea lui Floyd au fost înregistrate video de un trecator, iar difuzarea imaginilor a dus la declanșarea protestelor naționale.

Sora lui Floyd, Bridgett Floyd, a afirmat într-un comunicat că ea și familia ei sunt  „multumiți ca această parte a acestui drum tragic în căutarea dreptații pentru fratele meu a fost rezolvată. În timp ce inimile noastre sunt frânte, avem consolarea că chiar și în moarte George Floyd a arătat lumii cum trebuie să trăiești”.

Chauvin, crimă de gradul trei

Procesul lui Derek Chauvin, care a fost concediat din poliție, a început în această săptămână, la un tribunal districtual din comitatul Hennepin.

Tribunalul a stabilit o a treia acuzare împotriva lui Derek Chauvin, și anume crimă de gradul trei, în contextul în care fostul polițist din Minneapolis a fost inculpat de crimă de gradul doi, un cap de acuzare mai grav, în uciderea afro-americanului George Floyd la 25 mai 2020.

În urma acestui incident în SUA au fost ample mișcări de stradă. Mișcarea Black Lives Matter a fost co-fondată în 2013 de Alicia Garza, Patrisse Cullors și Opal Tometi ca răspuns la achitarea în SUA a omului care a împușcat-o pe Trayvon Martin. A obținut o recunoaștere mai largă în 2014, în urma protestelor legate de moartea lui Michael Brown și Eric Garner, și a fost izvorul unei serii de proteste globale în 2020, după moartea lui George Floyd și Breonna Taylor.

Citește și: Mișcarea Black Lives Matter, propusă la Premiul Nobel pentru Pace