Pandemie de inconștiență, dar și de dosare penale

Prim-ministru cu dosar penal?

Se pare că Ludovic Orban nici n-a apucat bine să fie desemnat iarăși premier, că a mai dat de o problemă. După ce s-a aflat cum că Vergil Chițac are Coronavirus, acesta a declarat că se va autoizola la Vila Lac 1. Problema cea mai mare nu este că a declarat asta, pentru că ceea ce-a decis premierul să facă e un lucru normal, de bun simț. Ceea ce deja nu mai este nici normal și nici de bun simț este modul în care a ales să declare toate aceste informații, și anume într-o conferință de presă, ca și când ar fi vorbit el personal cu posibilul virus și l-ar fi rugat să-l mai amâne câteva minute, ca să poată să anunțe lumea personal. Da, ați citit bine! În plină pandemie, premierul alege să facă asta!

În lumina acestor evenimente nefericite, liderul Plus, Dacian Cioloș, a cerut DSP să facă verificări în legătură cu modul ales de premier de a anunța viitoarea sa carantină, întrucât, din câte putem observa, acesta pare să fi încălcat recomandările Ministerului Sănătății cu privire la măsurile de prevenție pentru răspândirea COVID-19.

„Considerăm că alegerea de a nu respecta imediat autoizolarea, din cauza difuzării televizate și a expunerii la un număr foarte mare de cetățeni a acestui comportament, poate duce nu doar la creșterea riscului de răspândire a Covid-19, a creșterii numărului de teste pentru coronavirus necesare testării jurnaliștilor, în contextul stocului limitat, ci și la scăderea gradului de conformare a populației la regulile instaurate de însuși Guvernul condus de domnul Orban, prin contraexemplul public al unor persoane cu autoritate care nu s-au conformat”, se arată în adresa înaintată DSP.

Vergil Chițac are senzația că imunitatea parlamentară se aplică și-n cazul Coronavirusului

Un alt caz care a șocat opinia publică de astăzi este cel al parlamentarului PNL de Constanța, Vergil Chițac, care nu numai că a tratat toată problema aceasta cu o lipsă crasă de responsabilitate înainte să fie diagnosticat, însă pare să nu se fi lecuit de ignoranță nici după, întrucât în cursul zilei de astăzi, aceasta ar fi fost transportat fără izoletă, așa cum prevăd normele actuale pentru prevenție împotriva infectării cu Coronavirus.

Dacă în cazul lui Ludovic Orban, cel ce s-a sesizat este Dacian Cioloș, iată că în cazul lui Chițac, acuzația vine din partea secretarului adjunct al PMP, Ioana Constantin.

„Dosar penal pentru toți parlamentarii care au primit informarea de la Secretariatul general al Adunării NATO, pe 6 martie, dar nu au luat legătura cu medici de specialitate, nu s-au izolat și au continuat să participe la reuniuni.

Domnul Chițac este în această situație. Înțeleg din fotografiile de la eveniment că au mai participat și alți parlamentari români, care ulterior datei de 6 martie erau fie la întâlniri cu sute de persoane, fie la emisiuni tv. Regulile sunt pentru toată lumea. Și trebuie respectate.

Sănătatea are prioritate! Iar România are nevoie de oameni politici responsabili”, a scris Ioana Constantin pe Facebook, în contextul în care avem parte de o pandemie.

Momentan nu vorbim despre niciun dosar penal pentru niciunul dintrei, însă, caz în care autoritățile aleg să ia atitudine, situația se poate schimba radical.

Totuși, câte dosare penale pentru încălcarea carantinei sunt în țară?

În momentul de față, aproximativ 2545 de persoane în carantină, riscând dosare penale, atât aceștia cât și cei care se află la autoizolare, caz în care aleg să iasă din incintă.

Un număr 32 de dosare penale au fost deschise pentru încălcarea regulilor carantinei.

Citește și: Chițac, testat pozitiv Coronavirus. Conducerea PNL intră în autoizolare

#News