ANAF a început executarea silită a mai multor fermieri care au primit subvenții ilegale

În județul Suceava, ANAF a transmis 95 de dosare cu debite, însumând 404.305 de lei iar în alte 23 de dosare, valoarea sumelor care trebuie recuperate atinge 93.066 de lei.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a trecut la executarea silită a mai multor fermieri care au încasat subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Totalul sumelor care trebuie recuperate de la beneficiarii de subvenții, este de circa 38,69 de milioane de lei, într-un singur județ agricol, potrivit romaniatv.net.

În județul Suceava, ANAF a transmis 95 de dosare cu debite, însumând 404.305 de lei iar în alte 23 de dosare, valoarea sumelor care trebuie recuperate atinge 93.066 de lei.

La sfârşitul anului trecut, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava avea în evidenţe 35.124 de debitori care primiseră sprijin financiar acordat în baza cererii unice pe suprafaţă în perioada 2007-2021, dintre ei 380 fiind înregistraţi doar în anul 2022. Totalul debitelor era de circa 38,69 de milioane de lei, suma de aproximativ 2,48 de milioane de lei fiind constatată numai pe durata anului trecut.

Potrivit Raportului de activitate al Centrului Judeţean al APIA Suceava, citat de publicația Crai Nou, din totalul amintit de-a lungul anilor s-a reuşit recuperarea a circa 34,84 de milioane de lei, dintre care aproximativ 1,56 de milioane de lei în 2022, în curs de încasare fiind luată o sumă necuvenită de circa 3,84 de milioane de lei.

Printre fermierii care au încasat subvenții fără să aibă acest drept, sau au fost penalizați în urma controalelor, s-au aflat și beneficiari care au înaipoiat în mod voluntar banii. Până la sfârşitul anului 2022, prin plată voluntară s-a reuşit recuperarea a circa 13,65 de milioane de lei, în timp ce plățile prin compensarea de la alte subvenții au totalizat aproximativ 16,68 de milioane de lei. De regulă, stingerea creanţelor se face prin conformare voluntară, adică prin plată directă, de către debitor, ca efect al propriei voinţe.

Un expert avertizează: Peste jumătate din antibioticele veterinare se vând fără prescripție