Un artist plastic, cercetat pentru înșelăciune din cauza „Lupoaicei”

Prejudiciul adus Capitalei, 18 milioane de lei

Un artist plastic este anchetat de Poliţia Capitalei după ce, timp de mai mulţi ani, a avut contracte cu AMPT pentru realizarea unor monumente din bronz, însă ar fi folosit materiale de calitate inferioară, anunță Agerpres. Acest lucru ar fi dus la deteriorarea lucrărilor, prejudiciul fiind estimat la aproape 18 milioane de lei.

Contractele între artistul plastic și Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic din București au fost încheiate timp de 11 ani, între 2005 și 2016.

Din datele și probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că în perioada 2005-2016, suspectul, în calitate de autor/artist a încheiat mai multe contracte cu Administrația Monumentelor si Patrimoniului Turistic, prin care s-a angajat sa realizeze mai multe monumente de for public, sculptură din material definitiv bronz, însă acesta ar fi urmărit executarea acestora din materiale de calitate inferioară, cauzând beneficiarului un prejudiciu in valoare totală de aproape 18.000.000 lei, reprezentând sumele plătite prin aceste contracte

a transmis Poliția Capitalei

Lupa Capitolina a costat 200 de mii de lei

În 2017, „Lupoaica”, monumentul amplasat pe treptele Muzeului National de Istorie a fost vandalizat, lupoaicei fiindu-i ruptă coada. Primăria Capitalei a luat statuia pentru a o repara, context în care experții au observat că în lucrare fusese folosită alama, și nu bronz, așa cum a fost comandată și plătită.

„Cu ocazia perchezițiilor efectuate au fost identificate mai multe bunuri de valoare probatorie printre care o statuetă ce reprezinta Lupa Capitolina (Lupoaica), mai multe componente ale unor ansambluri statutare, statuete tip machetă, care au fost ridicate in vederea expertizării, precum si mai multe înscrisuri și sume de bani în lei și euro, toate ridicate în vederea continuării cercetărilor”, potrivit sursei citate.

Statuia Împăratului Traian avea o înălţime de 2,15 metri şi 500 de kilograme şi a fost inaugurată în 2012. Pentru realizarea lucrării, municipalitatea condusă de Sorin Oprescu a plătit atunci suma de 200.000 lei.

Citește și: Coiful „abundenței” nu-i aduce ieșeanului care l-a găsit niciun ban