Undă verde pentru vaccinarea cu cea de-a patra doză de vaccin anti-Covid

Măsura a fost impusă din cauza creșterii numărului de infectări cu Omicron.

Guvernul din Grecia a decis ca persoanele care suferă de boli cronice grave pot opta pentru administrarea celei de-a patra doze de vaccin împotriva Covid-19. Mai mult, Comitetul Național de Vaccinare a anunțat ca doza să fie administrată între 3 și 6 luni de la cea de-a treia.

Vaccinul este recomandat, deocamdată, doar persoanelor care primesc medicamente imunosupresoare, pacienților cu boli hematologice sau oncologice și celor cu boli reumatismale sau insuficiență renală, relatează Digi24.

Maria Theodoridou, șefa comitetului de vaccinare, a menționat faptul că doza patru „este ceva pentru viitor.”

Israel, prima țară din lume care a aprobat vaccinarea cu a patra doză

Pe lângă Grecia, o altă țară europeană a decis vaccinarea împotriva coronavirusului cu doza patru. Danemarca a luat hotărârea ca persoanele vulnerabile să aibă acces la imunizarea cu cea de-a patra doză. Decizia vine după ce parlamentarii danezi au relaxat restricțiile.

Cu toate acestea, Agenția de Reglementare a Medicamentelor a UE și-a exprimat îndoielile cu privire la nevoia unei a patra doze împotriva coronavirusului, precizând că până în acest moment nu există suficiente date care să susțină această abordare.

În afara Europei, doar Israel și Chile sunt singurele țări unde oamenii pot opta să se imunizeze împotriva coronavirusului cu doza patru.

În Israel, spre exemplu, a patra doză de vaccin împotriva COVID-19 este destinată locuitorilor în vârstă de peste 60 de ani şi personalului medical. Reamintim că în ultimele zile, Israelul a înregistrat o creștere a cazurilor de coronavirus, chiar dacă aproape toată populația este imunizată împotriva virusului. Conform autorităților, cazurile grave se concentrează în prezent în rândul persoanelor nevaccinate, iar numărul spitalizărilor a crescut considerabil.

Marco Cavaleri, președintele Strategiei Vaccinurilor la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), a precizat că imunizarea cu mai multe doze împotriva COVID-19 va avea ca efect o supraîncărcare a sistemului imunitar. El e de părere că vaccinarea repetată la intervale scurte de timp nu reprezintă o strategie durabilă pe termen lung.

De asemenea, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că inocularea anti-Covid se va face în fiecare an, precizând că vaccinul trebuie adaptat noilor tulpini ce o să apară.

Noi reguli în Grecia, de sărbători