Guvernul a avut dreptate, iar modificarea făcută de PSD este neconstituțională

Încurcate sunt căile Curții, dar pensiile se măresc tot cu numai 14%

Miercuri, judecătorii Curții Constituționale (CCR) s-au întrunit să discute sesizarea venită din partea Guvernului Orban, care ceruse anul trecut să declare ca fiind neconstituțională modificarea făcută de majoritatea PSD din Parlament cu privire la creșterea pensiilor cu 40%, în loc de 14% cât declarase Guvernul că „poate suporta bugetul de stat”. Imediat după această ședință, informația care a pervenit, înainte de apariția motivării CCR, a creat cofuzie, inclusiv în rândul liderilor politici, dar și a premierului Cîțu.

Motivarea CCR se prezintă astfel: „Cu unanimitate de voturi a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.I pct.8 şi 9 din Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri bugetare sunt neconstituţionale.

Curtea Constituțională

Cu alte cuvinte, CCR a stabilit că Guvernul a avut dreptate, iar modificarea făcută de PSD este neconstituțională.

Mai mult, Curtea explică faptul că eliminarea din Ordonanța dată de Guvernul Orban a articolelor prin care pensiile erau majorate cu doar 14%, crează un vid legislativ, pentru că parlamentarii PSD nu au specificat o nouă valoare a punctului de pensie, ci doar au eliminat articolele din OUG, presupunând că automat intră în vigoare majorarea de 40%. „Art.I pct.8 din legea criticată abrogă art.42 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.135/2020 [care prevede o valoare a punctului de pensie de 1442 lei], ceea ce nu înseamnă, însă, o repunere în vigoare a art.86 alin.(2) lit.b) din Legea nr.127/2019, în forma sa iniţială [care prevedea o valoare a punctului de pensie de  1775 lei]. Astfel, din cauza tehnicii legislative defectuoase utilizate, s-ar fi creat un vid legislativ în privinţa valorii punctului de pensie. Abrogarea pură şi simplă a art.42 din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr.135/2020, fără indicarea valorii punctului de pensie prin modificarea corespunzătoare a art.86 alin.(2) lit.b) din Legea nr.127/2019, ar fi generat o incertitudine juridică în privinţa existenţei normative chiar a valorii punctului de pensie, ceea ce este contrar art.1 alin.(5), în componenta sa privind securitatea juridică, raportat la art.47 alin.(2) din Constituţie. Așadar, viciul de neconstituționalitate constatat de Curte privește exclusiv Legea de aprobare a O.U.G. nr.135/2020, și nu ordonanța. În cadrul procedurii de reexaminare, revine Parlamentului competenţa de a infirma/confirma, în termeni clari şi neechivoci, valoarea punctului de pensie stabilită prin art.42 din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr.135/2020”, precizează judecătorii CCR.

În acest moment este în vigoare Ordonanța de Urgență dată de Guvernul Orban care prevede majorarea punctului de pensie cu 14% de la 1 septembrie 2020. PSD, fără majoritate parlamentară nu mai poate impune în Parlament majorarea cu 40%. Altfel, premierul Florin Cîțu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, și președintele PSD, Marcel Ciolacu, s-au raportat la o presupusă decizie CCR de respingere a sesizării.

Citește și: „Guvernul Cîțu trebuie să aplice legea și să mărească pensiile”

#News