Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Deși suntem conștienți despre cât de nocivă poate fi o banală țigară, pericolele se extind și la particulele de tutun împrăștiate.

Acestea se depun pe suprafețe și ne afectează sănătatea, fenomenul fiind numit ”fumatul la mâna a treia”.

Efectele expunerii la fumatul pasiv asupra sănătății au fost analizate de cercetători, studiile indicând că aceste reziduuri pot rămâne pe hainele expuse la fum timp de mai multe luni sau ani și pot să se întoarcă în aer, unde pot persista, în special în mediile interioare, precizează jurnaliștii de la Science Alert.

Testele pe animale sugerează că există motive de îngrijorare cu privire la acești poluanți persistenți.

Un nou studiu de mică amploare a descoperit că reziduurile de fum de țigară de pe haine ar putea ridica biomarkerii asociați cu inflamația, imitând mecanismele bolilor de piele

Deși niciunul dintre voluntari nu a dezvoltat boli de piele, cum ar fi dermatita de contact și psoriazisul, echipa din spatele noului studiu afirmă că răul făcut pielii ar putea foarte bine să ducă, în timp, la probleme de sănătate deosebit de grave.

Expunerile noastre la fumatul la mâna a treia au fost scurte, nu au provocat iritații ale pielii și este puțin probabil să inducă boli de piele, cu toate acestea, markerii asociați cu activarea în stadii incipiente a dermatitei de contact, a psoriazisului și a altor afecțiuni ale pielii au fost ridicați”, scriu cercetătorii în raportul lor.

Cum anume ne afectează particulele de tutun

Cercetătorii au studiat zece nefumători sănătoși, cu vârste cuprinse între 22 și 45 de ani, cărora li s-a cerut să poarte timp de trei ore haine afectate de fumatul pasiv. De asemenea, li s-a cerut să petreacă 15 minute pe o bandă de alergare în fiecare oră, astfel încât mai multe particule de fum de mâna a treia să fie absorbite prin piele prin intermediul transpirației.

Cercetătorii au prelevat probe de sânge și de urină, iar echipa a constatat că factorii care indicau deteriorarea oxidativă a ADN-ului erau crescuți.

Particulele de tutun modifică nivelul de proteine din sânge

Grav este și faptul că modificările au persistat până la 22 de ore după expunere. Nu au fost observate astfel de modificări atunci când aceiași 10 participanți au purtat haine curate pentru exerciții, într-o altă sesiune de testare.

Deși niciunul dintre participanții la studiu nu a prezentat schimbări la nivelul pielii sau al sănătății, indicatorii timpurii există și necesită cercetări suplimentare.

Până în prezent au fost realizate foarte puține studii privind modul în care oamenii răspund la expunerea fumului pasiv, și niciunul privind expunerea prin piele.