Fostul deputat PSD Cristian Rizea, care în decembrie 2017 a fost condamnat definitiv la 4 ani și opt luni de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani, precum și influențarea declarațiilor, duce o  viață plină de opulență, în Chișinău, acolo unde s-a refugiat, din februarie 2019. Mai mult, anul acesta a și lansat o carte în care atacă mai multe persoane publice, cu funcții înalte, din România.

Cristian Rizea a demarat demersuri pentru obținerea cetățeniei moldovenești încă din 2018, prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în România. Sursele Gândul.ro arată că obţinerea acestor acte nu ar fi fost posibilă fără implicarea directă a funcţionarilor publici moldoveni afiliaţi PDM și PSRM, în special a celor care erau responsabili de pregătirea și semnarea decretelor de acordare a cetățeniei, adică direct din cabinetul Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. De cetățenia moldovenească beneficiază și familia lui Rizea, soția și fiica acestuia. Solicitarea de urgentare a acordării cetățeniei a venit din partea lui Artur Gumeniuc, care, la momentul respectiv, deținea funcţia de consilier al Președintelui Republicii Moldova pe domeniul apărării și securității naționale (Secretar al Consiliului Suprem de Securitate), mai menționează sursa citată.

Încurcate sunt căile „Domnului”

Potrivit Gândul.ro, Rizea duce o viață fără grija zilei de mâine, o viață dublă, în care își împarte timpul între soția sa și amantă.

Mai mult, acesta de recomandă ca fiind director general al unui post de televiziune, derivat al unui trust de media românesc, prin intermediul căruia i se face propragandă lui Dodon pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, potrivi Gândul.ro.

„Spovedania lui Rizea”

Distanța fizică față de România nu l-a ținut însă departe de viața politică pe care a lăsat-o în urmă, iar la începutul acestui an și-a lansat cartea „Spovedania lui Rizea”, în care acuză mai mulți oameni de afaceri, politicieni, jurnaliști sau ofițeri din servicii că sunt organizați în grupuri infracționale care au „jefuit România”.

Rizea, urmărit internațional

Fotografia lui Cristian Rizea a fost postată anul trecut în aprilie pe site-ul Poliției Române, la secțiunea „Urmăriri”, în condițiile în care fostul deputat a fost condamnat definitiv de instanța supremă la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare.

Acuzaţiile procurorilor DNA

În martie 2016, procurorii DNA au trimis Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie dosarul în care deputatul Cristian Rizea a fost cercetat sub control judiciar pe cauţiune pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, alături de omul de afaceri Lucian Colţea.

 „În perioada septembrie – decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a pretins în mod direct, pentru sine, de la inculpatul Colţea Lucian, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 300.000 euro disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive, în schimbul promisiunii, îndeplinite ulterior, că va interveni la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) şi primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi” precizau atunci procurorii într-un comunicat de presă, citat de adevărul.ro

Citește și: Șeful Jandarmeriei Române, urmărit penal de DNA. A încasat ilegal bani, în starea de urgență

#News