Cozmin Gușă - foto Realitatea.net

Analistul politic, Cozmin Gușă vine cu o ipoteză inedită în cazul „Baranga”, despre care spune să are legătură cu dosarul finanțărilor din 2016, către Nicușor Dan, primarul ales al Capitalei.  

„Am recitit niște date despre finanțarea ilegală a USB-USR din campania de locale/parlamentare din 2016, unde apare ca beneficiar direct și candidatul Nicușor Dan. Sumele suspecte atunci au fost calculate la cca 3 milioane RON, iar Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a făcut plângere la Parchetul General pentru delapidare, conflict de interese și spălare de bani. Dosarul n-a fost lucrat/finalizat încă, tocmai pentru că cei de la „Spălarea banilor” tergiversează alcătuirea rapoartelor”, a scris Gușă pe Facebook.

Dosar „fierbinte”

Acesta consideră că dosarul „Baranga” este unul extrem de „fierbinte”, cu multe legături la nivel înalt.

„Dosarul ăsta e fierbinte nu doar prin prisma patronilor de mari companii care-au donat sume importante, ci mai ales prin faptul că cei ce-au manipulat sumele de bani în 2016, erau chiar „agenții acoperiți” ai SRI aflați sub autoritatea lui Coldea, iar cercetările odată finalizate nu au cum să nu-i incrimineze pe aceștia. Mai mult, se pare că s-au făcut legături între donatori și ACIPNC (Asociația pentru Conservarea Integrală a Patrimoniului Natural și Cultural), în conducerea căreia este și partenera de viață a lui Nicușor Dan (Loredana Grădinaru), și care asociație are cca 100 de acțiuni/contestări în instanță ale unor proiecte imobiliare din București”, a mai scris analistul.

Baranga, paznic la „bostănărie”

Potrivit lui Gușă, ar fi două ipoteze pentru care Laurențiu Baranga a fost numit în fruntea instituție cu puțin timp înainte de startul campaniei electorale pentru alegerileo locale.

„Avem 2 variante de raționament legate de pedepsirea intempestivă și ciudată (având în vedere că n-a fost deranjat atâția ani, deși datele falsificării dosarului său erau cunoscute!) a „mancurtului” Laurențiu Baranga: ori a fost pus șef la ONPCSB exact în debutul campaniei electorale cu sarcina expresă să „păzească bostănăria”, și nu s-a achitat corespunzător de sarcină; ori a avut mandat să rezolve dosarul rapid și să trimită datele Parchetului General, iar el nu a prestat corespunzător.

În afara acestor 2 variante eu nu văd altele posibile și care să explice reținerea sa, apoi „încarcerarea” la domiciliu, ca posibilitatea cea mai comodă care să-i asigure comunicarea doar cu „cine trebuie”, fiind și perfect monitorizat în acest timp. Că doar așa-i treaba în România ultimilor 15 ani…”, a mai scris Gușă.

Acesta a dart de înțeles că evoluția anchetei va arăta adevăratul interes, atât al numirii, cât și al decapitării lui Baranga.

„Din felul în care va decurge cercetarea acestui eveniment grav, vom deduce și cine, de ce și cum a condus ostilitățile, deci vom pricepe mai bine tărășenia. Sau vorba amară a poetului, Vom muri și vom vedea!”, a concluzionat analistul politic.

Citește și: Baranga, în arest la domiciliu

#News