Colonii de furnici roșii de foc, identificate în Europa

Furnica poate afecta culturile, mașinile sau calculatoarele

Furnici rosii
Furnici rosii sursa foto pixabay

O specie invazivă de furnici alogene s-a stabilit în Italia şi s-ar putea răspândi rapid prin Europa până în Marea Britanie odată cu încălzirea globală, avertizează un studiu, după ce au fost identificate 88 de cuiburi de furnici roşii de foc în apropiere de Siracuza, în Sicilia, potrivit ziare.com.

 Furnica roşie de foc, Solenopsis invicta, are o înţepătură puternică, dăunează culturilor şi poate infesta echipamentele electrice, inclusiv maşinile şi computerele.

Furnica, una dintre cele mai distructive specii invazive, poate forma rapid „super-colonii” cu mai multe regine. Coloniile se hrănesc cu nevertebrate, vertebrate mai mari şi plante, distrugând plantele indigene şi depăşind în competiţia pentru hrană furnicile obişnuite, insectele şi erbivorele indigene. Furnica roşie de foc este a cincea cea mai costisitoare specie invazivă din lume, răspândindu-se prin intermediul comerţului uman din America de Sud, ţara sa natală, în Mexic, Caraibe, Australia şi SUA, unde provoacă pagube estimate la 6 miliarde de dolari în fiecare an. 

Cercetătorii au identificat 88 de cuiburi de furnici roşii de foc pe o suprafaţă de 5 hectare în apropierea oraşului Siracuza, în Sicilia, Italia.

Potrivit analizelor genetice făcute în cadrul unui studiu publicat în Current Biology, coloniile invazive ar fi putut proveni din China sau din SUA. În Europa, furnica a mai fost găsită anterior în produse importate în Spania, Finlanda şi Ţările de Jos, dar stabilirea sa în mediul sălbatic pe continent nu a fost confirmată niciodată până acum. Furnica roşie de foc este o specie care iubeşte căldura, iar cercetătorii au concluzionat că aceasta s-ar putea stabili în aproximativ 7% din Europa. În climatul actual, jumătate din zonele urbane din Europa ar fi potrivite din punct de vedere climatic pentru ea, inclusiv oraşe mari precum Londra, Paris, Roma şi Barcelona. Modificări aduse la WhatsApp