Germania, în discuții cu Israelul privind sistemul de apărare Arrow 3

Berlinul vrea să-și întărească forțele armate

Sursa foto: Facebook

Germania dorește să cumpere sistemul de apărare antirachetă Arrow 3 de la Israel.

Această decizie vine ca urmare a eforturilor Berlinului de a-și întări forțele armate după invazia Rusiei în Ucraina, a declarat luni premierul israelian Yair Lapid, potrivit Reuters.

Proiectul de achiziționare Arrow 3 există, dar nu s-a semnat nimic încă

Premierul israelian a descris discuțiile cu omologul său ca ducând la un „viitor posibil acord”, dar a refuzat să prezinte costurile.

Olaf Scholz a declarat că Germania își va consolida apărarea prin achiziționarea mai multor sisteme de apărare aeriană în viitor și a numit sistemul o „ofertă de înaltă performanță”.

Cancelarul german a refuzat, de asemenea, să intre în detalii.

O sursă guvernamentală germană a declarat pentru Reuters: „Da, există proiectul de achiziționare a sistemului Arrow 3, dar nu s-a semnat nimic”.

Securitatea Germaniei, securitatea Europei

Yair Lapid a menționat și că Israelul va contribui la securitatea Germaniei, a Europei și, în principiu, la capacitatea democrațiilor de a se apăra.

„Israelul … va juca un rol în construirea noii forțe de apărare a Germaniei, în principal în domeniul apărării antiaeriene”, a spus premierul, conform sursei citate.

„… are de-a face cu angajamentul nostru total față de siguranța Germaniei, față de siguranța Europei, față de capacitatea democrațiilor liberale de a se apăra”, a adăugat el.

Arrow 3: sistemul „kamikaze”

Interceptoarele Arrow 3 sunt proiectate să zboare dincolo de atmosfera terestră, unde focoasele lor se detașează pentru a deveni sateliți „kamikaze”, sau „vehicule ucigașe”, care urmăresc și se lovesc de ținte.

Astfel de doborâri la mare altitudine sunt menite să distrugă în siguranță rachetele nucleare, biologice sau chimice care se apropie.