Simona Pârvu, directorul Institutului Național pentru Sănătate Publică (INSP), îl contrazice pe premierul Orban cu privire la purtarea măștii de către elevi, pe toată perioada prezenței la școală, într-un interviu acordat edupedu.ro.

 Orban a declarat acest lucru, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, când a prezentat regulile pe care Executivul le-a pregătit pentru începutul anului școlar.   

„Noi am formulat niște recomandări pe care le-am transmis mai departe. Printre acestea se numără distanțarea de un metru între bănci, purtarea măștii în recreație, dar nu și în timpul pe care îl petrec copiii în clasă. Decizia privind numărul de copii care revine la școală va fi luată de fiecare unitate de învățământ în parte, în funcție de numărul de elevi, de spațiu, de personalul didactic și de numărul de cazuri de infectare. Profesorii vor purta mască tot timpul, în clasă”, a declarat Simona Pârvu, pentru Edupedu.ro.

Dezinfectare și izolare, de la primul caz de Covid în școli

Aceasta a făcut câteva precizări legate de apariția vreunui caz de coronavirus în școli.

„Dacă se descoperă un copil infectat, atunci se va închide sala de clasă, aceasta va fi dezinfectată, iar elevul și contacții acestuia vor sta în izolare timp de 14 zile. Dacă vorbim de un focar mai mare, atunci școala va fi închisă pe o perioadă de 14 zile. Din punct de vedere epidemiologic, ar trebui să fie minimum trei cazuri dispersate în ture sau clase diferite pentru a închide toată școala, altfel, dacă vorbim de o singură clasă, atunci avem de a face cu un focar localizat. Nu se pune problema de a da vina pe cineva, este un virus cu transmisie comunitară, oricine îl poate lua de oriunde, important este să localizăm cât mai repede cazurile și să limităm cât mai mult transmiterea bolii”, a mai declarat directorul INSP.

Citiți și: Ludovic Orban, despre deschiderea școlilor. Cu mască și plexiglas, în clase

HashTag News