Președintele Romalimenta (federația patronatelor din industria alimentară), Sorin Minea, declară că nu înțelege de ce s-a interzis exportul de biscuiți, crănțănele, sticksuri sau pufuleți. Asta în condițiile în care s-a interzis și exportul de cereale, grâu, orez și porumb. Asta, în condițiile în care domnia lui ar fi trebuit să înțeleagă lucrurile astea din prima, mai bine ca mine, neofit în ale agriculturii și comerțului.

Explicația mea (de neofit, repet) e una simplă: oprim exportul de cereale, oprim și exportul de produse pe bază de cereale. Că și biscuiții, și crănțănelele, și sticks-urile, și pufuleții, tot din cereale se fac. Adică oprim exportul la tot ce ar putea însemna un consum mai mare de resurse, decât pentru noi.

Da, știu, pagube aduse industriei. Dar cred că ar fi pagubă mai mare dacă românul n-ar mai găsi mălai în magazine. Pagubă pentru că porumbul a fost folosit pe pufuleți pentru export. Sau făină, pentru că s-a dus pe biscuiți pentru export. Logica mea așa zice.

Sorin Minea insistă să nu înțeleagă această logică super simplă și plusează, la Digi24:

”Partea de interzicere a exportului de cereale, grâu, orez, porumb – deși la porumb știam că suntem campioni mondiali -, nu este apanajul industriei alimentare, deci nu ne putem amesteca. S-a spus că e cererea unor fermieri, nu știu care sunt rezervele naționale, nu știu dacă era necesar sau nu era necesar.

Problema care este ciudată este interzicerea produselor de panificație și patiserie, chestie care ne-a pierdut complet, n-am înțeles-o.

Cu chiu, cu vai, reușiseră procesatori români să iasă pe piața vestică sau pe piața terților. Cu biscuiți, cu crănțănele, cu sticksuri, cu pufuleți… N-am știut că există o criză a pufuleților și a sticks-urilor pe piața românească!” .

De unde rezultă că nu trebuie să fii într-o lume profitabilă a afacerilor. Nici măcar nu trebuie să fi studiat orice legat de producție, să-ți dai seama că e o legătură directă între materia primă și produsul finit.

Citește și: CTP și Ludovic Haiducul. Luăm de la bogați, și cam atât!

#News