Moise Guran
Moise Guran

Cine l-a sfătuit pe Moise să intre în politică a avut motive foarte interesante, deși nu cred că Moise ar accepta vreodată un sfat. A spus mereu despre el că e un ”oltean arogant”. Ei, bine, de asta cred că nu ar accepta vreodată un sfat, fie bun sau rău. Aroganța e bună, cu măsură, dar e bună. Ține oamenii nedoriți la distanță, te face inaccesibil, e autoapărare până la urmă.

Partea cu ”mândru că sunt oltean/moldovean/austriac/etc” nu am înțeles-o niciodată. Adică, te mândrești cu faptul că doi oameni au făcut, la un moment dat, sex și ai rezultat tu, într-o anumită regiune geografică. Ce tare! Ce motiv de mândrie! Iar dacă te nășteai în cu totul altă parte de geografie, erai la fel de mândru. Interesant.

Pe lângă asta, părăsești Oltenia din studenție, ca să stai toată viața ta în București. De ce? Că Drobeta-Turnu Severin nu-ți oferă studii, nu te poate lansa nici ca jurnalist și nici ca politician, nu are un sediu Europa FM în Pipera și nici cifre de afaceri prea strălucite. Bucureștiul te-a crescut și te-a făcut faimos, Moise. Dar, rămâi mândru că ești ”oltean arogant”.

Moise e un băiat deștept, deși nu a prea reușit să despartă apele. De apele din politică zic. Asocierea dintre USR și Moise mi s-a părut nenaturală, forțată, ca un impuls de moment. Dar, cine l-a supărat, până la urmă?

Și aici sunt două variante:

Varianta 1

Crede că le știe pe toate, nu suportă indicații sau explicații, nici critică și nici sfaturi. Ai o părere contrară? Afară cu tine, îți închide linia, așa cum o făcea la ”România în Direct”. Oltean fiind, are prea multe pretenții și, probabil, băieții de la USR (care-s cam panseluțe ușor de rănit, dacă e să mă întrebi pe mine) s-au supărat pe Moise. Rezultatul? Și-a luat jucăriile și a plecat, invocând motive personale. Dar nu se termină totul aici:

”Este adevărat, dar numai dacă prin motive personale înțelegem diferențe de principii. Nu m-am înscris în USR, tot din <<motive personale>>”.

Posibil ca USR-ul să se fi supărat pe Moise și pe aroganța lui tipic oltenească. Posibil.

Varianta 2

Probabil și-a dat seama că nu are cu cine discuta în USR, că Dan Barna e departe de a fi un conducător, că e cam închistat, limitat, că nu se poate orienta. Că nu prea are perspectivă. Că nu pare verosimil. Probabil.

Concluzia? Păi concluzia mea e că Moise a plecat din USR-PLUS așa cum a intrat: cu ochii închiși, buimac, înainte să se dumirească ce și cum. Și nu l-a supărat nimeni mai mult decât se poate supăra el pe el. Autosabotaj se cheamă.

Citește și: Mălin Bot reîncălzește ciorba pesedistă și-i adaugă un pic de Coronavirus

#News