Klaus Iohannis se va vaccina vineri, în direct

Nu a vrut să „muște din cașcaval” în cursa vaccinării

Președintele Klaus Iohannis a declarat, în prima conferință din acest an, că „de succesul campaniei de vaccinare depinde, în egală măsură, relansarea economică a României și evitarea unor crize profunde, ale căror efecte pot lăsa urme adânci în societate, educație și economie”. Totodată, acesta a precizat că el se va vaccina în ziua în care va începe cea de-a doua etapă a campaniei naționale de vaccinare, adică pe 15 ianuarie.

Întrebat fiind de ce nu s-a vaccinat încă de la începutul campaniei, așa cum s-a întâmplat în alte state, Iohannis a răspuns. „Decizia a fost să fie vaccinat în prima etapă tot personalul medical şi acest lucru se întâmplă. S-a întâmplat. Până la sfârşitul acestei săptămâni prima etapă se încheie cu prima doză de vaccinare. Nu am dorit nici eu, nici premierul, ca să zic aşa, în ghilimele – să ne băgăm în faţă. Ar fi fost probabil mesajul greşit, dar vineri începe a doua etapă de vaccinare în care e prevăzută vaccinarea personalului din învăţământ, a persoanelor peste 65 de ani, cu boli cronice, dar şi Administraţia Prezidenţială, Guvernul, etc. Pentru a marca debutul campaniei de vaccinare din etapa a doua, eu mă voi vaccina public, vineri, pe 15 ianuarie”, a precizat Iohannis.

Înghețarea salariilor, o măsură justă

Iohannis a explicat, totodată, și de ce consideră justă măsura de înghețare a salariilor bugetarilor, care a adus nemulțumiri în rândul acestora.

„Măsura îngheţării salariilor mi se pare una justă. Suntem în plină pandemie, suntem în criză economică, suntem în faza în care încercăm prin vaccinare şi restricţii să încheiem această pandemie. Însă trebuie să fim conştienţi că economia a suferit, s-a contractat. Sunt mai puţini bani la buget, nu poate fi vorba de mărirea unor lefuri bugetare, atenţie, lefuri bugetare, până nu ieşim din criza economică”, a afirmat preşedintele Iohannis. Acesta a precizat că în ceea ce privesc pensiile acestea rămân în vigoare.

„Că sunt mulţi nemulţumiţi şi asta pot să înţeleg, oamenii s-au aşteptat ca salariile să revină la normalitate, însă salariile şi pensiile vor putea să crească iarăşi cum ieşim din criza economică şi eu sunt convins că în acest an vom ieşi din criza economică. Sunt bani de pensii. Pensiile în vigoare aşa rămân, crescute”, a declarat Iohannis.

Coaliția, un organism viu

„Într-o coaliţie nu e ca la armată, unul comandă şi toţi se execută. În coaliţie e un organism viu, e o discuţie, mai mult sau mai puţin publică, şi se cristalizează o soluţie. E rolul conducerii coaliţiei să negocieze aceste divergenţe. Nu e niciun motiv să credem că oamenii se ceartă. Oamenii discută pornind de la punctul de referinţă propriu. Până acum s-a ajuns de fiecare dată la o concluzie. Ei nu se ceartă. Ei pornesc fiecare de la punctul propriu, negociază şi se găseşte o soluţie”, a mai spus Klaus Iohannis.

Citește și: Se pregătește a doua etapă de vaccinare împotriva Covid

#News