Arafat, cazurile Covid și presiunea viitoare de pe sistemul medical

Incidența cazurilor nu este singurul factor de luat în calcul

Cu peste 11 mii de cazuri de Covid înregistrate în București, în numai o săptămână, pe sistemul medical există o presiune foarte mare, astfel că secretarul de stat Raed Arafat a anunțat o intensificare a măsurilor, dar cere și colaborarea populației pentru scăderea incidenței infectărilor.

 „O să avem o presiune mai mare pe zona medicală în București și zone limitrofe. Cu domnul Tătaru vom avea o ședință cu managerii de spitale. Am vorbit de intensificarea măsurilor. DSP-ul urmărește situația. Incidența nu-i singurul factor de urmărit. Colaborarea populației române este cea mai importantă. În ultimele zile am distribut oxigenul la spitale. 500 de generatoare finalizăm să livrăm azi sau mâine”, a spus șeful DSU, Raed Arafat, la începutul primei ședințe de guvern de după alegeri.

În ceea ce privesc măsurile de limitare a răspândirii virusului, în perioada următoare, în contextul aglomerației generate de sărbătorile de iarnă, premierul interimar Nicolae Ciucă a precizat că va cere autorităților să coordoneze activitățile ce țin de piețe, care vor rămâne deschise și după prelungirea stării de alertă.

Piețele vor fi deschise, motiv pentru care rog ANSVSA să își coordoneze activitățile pentru a monitoriza piețele. Cred că trebuie să dăm un mesaj. Din postura de părinți, de rude… Intră în atribuțiile noastre să reducem factorul de răspândire. Este o responsabilitate personală, civică

Nicolae Ciucă, premierul interimar

Starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile, măsurile rămânând identice cu cele de acum. „Propunerea este de prelungire a stării de alertă încă 30 de zile, păstrând măsurile existente la acest moment, adăugând o singură măsură: organizarea şi desfăşurarea activităţii de transport pe cablu care deservesc pârtiile de schi se realizează în condiţiile ordinului comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Economiei. Deci activitatea se desfăşoară, dar cu o reglementare. Dacă cabina are capacitatea de 20 de persoane, probabil se va stabili o capacitate maximă de 10 persoane. Telescaunul şi teleschiul va funcţiona normal”, a declarat Arafat, joi.

Totodată vor exista restricții cu privire la perioada sărbătorilor, unde se recomandă ca la colindat să se meargă în grupuri de maximum 3 persoane.

Citește și: Arafat, sfaturi pentru sărbătorile de iarnă: „Fiecare la casa lui sau în apropiere”

#News