Petiție la Târgu Mureș pentru strângerea gunoaielor din oraș

Peste 1000 de semnături au fost strânse în decurs de 24 de ore.

Peste 1.000 de semnături au fost strânse în 24 de ore pentru petiţia online „Stop gunoaielor la Târgu Mureş – Vrem restituirea taxei de salubritate”, iniţiată de Sergiu Claudiu Maior, după ce gunoiul din municipiu nu a fost ridicat timp de câteva zile, după schimbarea operatorului în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor Mureş, potrivit g4media.ro.

Într-o postare pe Facebook, Sergiu Claudiu Maior a anunţat că petiţia începe să dea rezultate, fiind strânse „peste 1.000 de semnături în 24 de ore”. 

„În calitate de cetăţean al municipiului Târgu Mureş, astăzi, 9 Noiembrie 2022, am depus la Primăria Târgu Mureş şi la Garda Naţională de Mediu 2 notificări legate de situaţia dezastruoasă a colectării deşeurilor din municipiu, care reprezintă un atentat la sănătatea publică. Totodată, am solicitat restituirea cotei părţi din taxa de salubritate aferentă perioadei 5 Noiembrie 2022 – prezent şi chiar până la soluţionarea problemei, precum şi sancţionarea contravenţională şi retragerea autorizaţiei de mediu, companiei de salubritate Brantner Vereș SA pentru neîndeplinirea obligaţiilor de mediu pe care şi le-a asumat prin contractul de servicii nr. 1676/21.06.2022. Te invit să susţii şi TU acest demers prin semnarea acestei petiţii. Fără şmecherii pe spatele târgumureşenilor! Oraşul nostru trebuie să fie curat!”, se arată în petiţia iniţiată de Sergiu Claudiu Maior, care este membru în Consiliul Local Târgu Mureş.

 Potrivit preşedintelui Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Mureş, Andreea Toth, au fost semnalate o serie de disfuncţionalităţi, în urma schimbării operatorului, dar se încearcă rezolvarea situaţiei.

„Am întâmpinat nişte probleme de început pe care încercăm să le gestionăm cât mai repede şi cât mai bine. Începutul a fost mai greu fiindcă în weekend s-a acumulat o cantitate mare de deşeuri mai ales în municipiul Târgu Mureş”, a precizat Andreea Toth. Primarul din Târgu Mureş, Soós Zoltán, a anunţat că, deoarece noul operator de salubritate nu a respectat graficul de colectare a deşeurilor de pe raza municipiului, Poliţia Locală i-a aplicat operatorului 30 de amenzi.

„Direcţia Poliţia Locală, prin atribuţiile prevăzute de lege, a efectuat verificări în zonele de depozitare a deşeurilor situate pe spaţiile publice din cartiere, în contextul în care există numeroase sesizări în spaţiul public cu privire la neridicarea gunoiului. Am sancţionat operatorul de salubritate şi vom continua să monitorizăm modul de colectare al deşeurilor din oraş. Am avut răbdare şi manifestăm înţelegere faţă de operator, dar şi compania de salubritate şi ADI Ecolect trebuie să fie conştientă că pentru noi, sănătatea târgmureşenilor este pe primul loc şi nu ne jucăm cu aşa ceva!”, a arătat Soós Zoltán, Sancţiunile sunt cuprinse între 2000 şi 2500 de lei, fiind prevăzute în Anexa nr. I la Hotărârea Consiliului Local Municipal nr. 302/2021 referitoare la actualizarea măsurilor pe linia bunei gospodăriri, păstrarea curăţeniei, respectarea normelor de igienă şi înfrumuseţarea Municipiului Târgu Mureş.

Bărbat imobilizat de oamenii legii, după ce a intrat intenționat cu mașina în poarta Palatului Parlamentului