Monede rare
Monede rare. Sursa foto : Artman.ro

Două tezaure numismatice antice, cu monede datând din secolul II î.Hr. şi din secolul III d.Hr., au intrat în patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia, fiind descoperite în august şi octombrie de detectorişti autorizaţi într-o pădure din Jidvei şi, respectiv, pe un teren arat de pe raza comunei Noşlac potrivit g4media.ro.

Tezaurul de la Jidvei conţine, în afara celor 107 monede, şi o fibulă din fier dacică şi un amnar din fier, de epocă romană.

 Cel mai valoros dintre tezaure, o monedă putând avea o valoare de piaţă şi de 2.000 de euro, este cel descoperit în luna august într-o pădure din comuna Jidvei, care a şi fost restaurat deja.Potrivit numismatului Cristian Găzdac, cercetător ştiinţific la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca, tezaurul de la Jidvei este mai valoros deoarece conţine tetradrahme „Macedonia Prima” şi tetradarhme de imitaţie dacice, „adevărate bijuterii ale gravării monetare”. Monedele, din care unele sunt fragmentare, au de la 4 până la 16 grame şi sunt dintr-un „argint aproape pur, adică de 995 la mie puritate”. Chiar dacă încă nu a fost făcută evaluarea pentru fiecare monedă în parte, piesele au ca valoare de piaţă de la 300 de euro până la 1.000 – 2.000 de euro bucată. 

În ceea ce priveşte tezaurul român de la Noşlac, încă nerestaurat, care conţine 109 monede de argint, denari, din care nicio monedă nu va depăşi 3,5 grame şi care sunt într-o stare de conservare mediocră, acesta are o valoare de piaţă mult mai mică.

 „Dacă nu e unicitate, nu e raritate între ele, niciuna nu va trece de 60 de euro bucata”, a spus numismatul. Tezaurul de la Jidvei a fost descoperit iniţial de un tânăr din judeţul Mureş, care a predat cele 22 de monede antice din argint, potrivit legii, administraţiei publice locale. Ulterior, în septembrie, pornind de la o postare a acestuia în mediul online, a fost deschisă o anchetă, iar poliţiştii specializaţi în protejarea patrimoniului cultural naţional din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, împreună cu experţi arheologi ai Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia şi cel în cauză, au identificat în locul respectiv un complex arheologic de epocă dacică. Acesta cuprindea un tezaur monetar, depus într-un vas din bronz, cu monede de tip tetradrahmă „Macedonia Prima”, din argint (159-150 î. Hr.), drahme de tip „Răduleşti-Hunedoara”, dacice (sec. III – II î.Hr.), denari de epocă română (antoninieni), o fibulă din fier, dacică, şi un amnar din fier, de epocă romană. Luna trecută, un bărbat din Ocna Mureş, posesor autorizat de detector de metale, a găsit mai multe monede din ceea ce se numeşte acum tezaurul de la Noşlac.

Petiție la Târgu Mureș pentru strângerea gunoaielor din oraș